Quan es parla de vitamines directament pensem en pastilles i complements perdent la noció que les veritables vitamines es troben en els aliments.
Els suplements vitamínics i minerals s'han de considerar medicaments. Van suplir la manca que s'ha creat a causa de prendre aliments parcials o incomplets com el sucre o la farina blanca. Així doncs, fins i tot una quantitat petita de sucre en la dieta crearà mancances (robant calci, per exemple) que, teòricament, podrien ser equilibrades mitjançant suplements.
Però la persona que segueix una alimentació d'aliments complets, és a dir, integrals, les vitamines extra resulten inútils i només crearan un desequilibri on no hi havia cap.
Quan s'usen aquests suplements cal prestar atenció a les dosis que contribuiran a solucionar la manca però un cop han conclòs el seu treball cal interrompre la presa. Les substàncies d'un sol element, com les vitamines o minerals, no poden curar veritablement, perquè en si mateixes no són completes. Una altra cosa a tenir en compte és que és important que no continguin substàncies com excipients o aglutinants, ni ingredients artificials que fan més difícil la seva absorció i això és molt difícil d'aconseguir en els suplements que venen a les farmàcies (mirar ingredients).
Realment l'important és portar una alimentació a base d'aliments integrals i complets (cereals integrals, llegums, verdures d'estació, fruites d'estació...) i no només un grapat de pastilletes al dia ja que aquestes alimenten les cèl.lules aïllades amb nutrients aïllats.
Tot i així, tots seguim preocupats per si ens falten vitamines i minerals i les necessitats reals depenen molt del nostre estil de vida:
Un extra de vitamines aïllades no augmenta la capacitat física.
Prendre excessiva sal (no només de taula també es troba en aliments enllaunats, embotits...) impedeix la correcta assimilació intestinal de vitamines.
La presa de qualsevol vitamina B augmenta les necessitats de les altres, ja que actuen en sinergia. Per exemple, grans dosis de vitamina B9, és a dir, àcid fòlic, pot ser tòxica si no se li afegeix una aportació de B1y B6, això ho comento perquè ho sàpiguen les embarassades que ara mateix estan prenent àcid fòlic sintètic. I l'excés de vitamina A pot provocar una manca de vitamina C.
Les vitamines sintètiques debiliten els ronyos i són eliminades per l'orina.
Dosis elevades d'una vitamina, provoquen una resposta per part de l'organisme, encaminada a la destrucció de la mateixa, donant com a resultat una manca de la mateixa al suprimir-la bruscament.
Els conservants, pesticides, l'abús de carns, els productes refinats, l'alcohol, el tabac i alguns medicaments augmenten les necessitats de vitamines, ja que les destrueixen o impedeixen la seva utilització:
L'aspirina triplica el percentatge d'excreció de vitamina C.
La píndola anticonceptiva interfereix en l'acció de les vitamines B6, B12, C i àcid fòlic.
L'alcohol destrueix quantitats importants de vitamines A i B.
La cafeïna destrueix vitamines del grup B, de forma semblant a com ho fan els diürètics.
Els laxants, a més d'eliminar calci i fòsfor, fan el mateix amb les vitamines A, D, E i K.
La penicilina destrueix la vitamina B6, la niacina i la K.
Beure aigua clorada destrueix les vitamines C i E.
La llet enriquida amb vitamina E pot privar a l'organisme de magnesi.
Si hem de prendre suplements vitamínics és aconsellable prendre'ls amb aliments rics en aquestes vitamines ja que ajuda al organisme a metabolitzar un producte sintètic i facilita la seva acció.
Però moltes mancances i problemes responen bé si prenem aliments complets rics en certes vitamines:
Anèmies: B12, B6, àcid fòlic, es troben en fermentats com el miso, en algues i fulles verdes.
Problemes de la vista, pell o de mucoses: Vitamina A on hi ha grans quantitats en les algues nori.
Alteracions del sistema nerviós: grup B, en fermentats com el miso o tempeh.
Hemorràgies: Vitamina K en germinats d'alfals.
Toxicomanies, reforçar vasos sanguinis i teixit conjuntiu en general: Vitamina C en bròquil, cols, fulles de nap...
Osteoporosi i metabolisme del calci: Vitamina D en el peix blau i prendre el sol.
Radicals lliures, envelliment: Vitamina A, C i E.
Falta de memòria: B1, B6 i àcid glutàmic (pipes de carbassa, pinyons i llavors de sèsam).
Embaràs i lactància: àcid fòlic en fulles verdes.
Absorció de ferro: Vitamina C.
Tractament d'Alzheimer, malalties coronàries, colesterol: Vit. E (oli de germen de blat i oli d'oliva).
Per ara ho deixem aquí.
Salut i Bons Aliments.
www.nutricionencasa.com
nutricionencasa.wordpress.com