Setmanari d'informació local - 139 anys

Aigua maltractada

Avui toca parlar de l'aigua, de vegades oblidada, però molt important per al nostre cos i el nostre planeta.

En condicions normals, en una persona adulta, les pèrdues d'aigua són de 1,5 litres per l'orina, 100 ml amb la femta i més d'un litre per l'evaporació, respiració i transpiració, augmentant si estem a l'estiu i amb l'exercici físic. Més o menys diàriament eliminem uns 2,5 litres d'aigua i hem de reposar-la.

No tota l'aigua que es reposa ha de venir de l'aigua beguda, bona part s'obté dels aliments que ingerim, més o menys un litre.

Si la nostra alimentació inclou cereals integrals, verdures i fruites de temporada, peixos, brous a l'hivern i amanides a l'estiu, i no es té set, anem per bon camí d'ingerir la quantitat recomanada d'aigua.

Existeix el mite que bevent aigua s'aprima o que cal beure 2,5 litres o més diaris, però això no és del tot cert, ja que hi ha persones que els seus ronyons no treballen bé i llavors l'acumulen, per la qual cosa en aquests casos, seria millor rebaixar la quantitat de sal i els menjars concentrats (proteïnes animals) que ingerir grans quantitats d'aigua. Portem ja anys veient com molta gent està enganxada i entollada a l'aigua embotellada i ingereix grans quantitats però, quina aigua estem bevent? És clar que aquestes aigües minerals que comprem en els supermercats no són aigua de manantial i moltes d'elles estan adulterades químicament perquè surtin com el fabricant vulgues. Avui dia és molt difícil trobar aigua de qualitat tret que visquem al costat de la muntanya prop d'un manantial en plena naturalesa. També dir que l'aigua que surt de les nostres aixetes (aigua estancada) està plena de nitrats, excessiu fluor i clor, la qual cosa perjudica als nostres ronyons (entre altres òrgans) i a la nostra pell (problemes al·lèrgics). Qui no recorda en la seva infància beure aigua de la font del parc o de la plaça? Avui cosa impensable de fer.

Per tant, l'aigua de l'aixeta, és aigua tractada amb una gran quantitat de contaminants. El clor és un agent oxidant molt potent que destrueix la vitamina E, altera la flora intestinal i és un factor de risc en el càncer (igual que els nitrats). L'excés de fluor està relacionat amb osteoesclerosi, osteoporosi, esperma defectuós, menor producció de serotonina i en la síntesi d'ADN i danys al ronyó.

Beure aigües dures, és a dir, càlciques, amb els anys, contribueix a la formació d'enduriments articulars, arterials i renals. En l'aigua suposadament potable hi ha més de 260 substàncies (plom de les canonades, asbesto, arsènic, cadmi, trihalometanos, nitrats, atrazina, plaguicides...), més de la meitat sense regular com les de les detzenes de medicaments que són excretats per les persones i els animals i que no són eliminades amb la tecnologia actual de les depuradores.

La millor aigua és aquella que conté menys electròlits dissolts, menys contaminants, menys desinfectants afegits i menys microorganismes. I no serveix de gens, sinó que s'agreuja el problema, si bullim l'aigua ja que augmenta la concentració de nitrats. Però, on podem trobar aquest tipus d'aigua? Amics meus, ni jo mateixa ho sé. Cada dia és més difícil i amb els anys l'aigua valdrà el seu pes en or. Un gran negoci que ja està fent furor en els restaurants d'alt standing i tendes gourmet venent aigües embotellades (molt chics) de llocs d'allò més exóctics i a preus inimaginables.

Avui dia, gairebé tots bevem aigua embotellada, per la qual cosa recomano que us fixeu en la seva composició (algunes molts anys sense tornar a analitzar) i trieu la que menys sodi tingui, menys residu sec i siguin poc mineralitzades, intentant variar de marca cada cert temps. Un altre opció seria posar un filtre a casa per eliminar els contaminants, com el filtre ceràmic, és el més econòmic i elimina contaminants i bacteris. És una simple galleda amb una peça de ceràmica porosa elaborada artesanalment amb argila, serradures i plata coloidal. Encara que, es diu, que el millor és el filtre d'osmosi inversa que elimina gairebé tots els residus orgànics i inorgànics, però el seu preu és excessiu i en filtrar es perd molta aigua. Les dessalinitzadores, com la de Gador a Almeria i unes altres en la costa mediterrània i a les illes Canàries, funcionen amb osmosis i proporcionen aigua de qualitat molt superior a la mitjana. Se m'oblida fer esment del nou negoci de les ‘jarritas' que filtren la nostra aigua. Volen fer-me creure que aquestes gerres deixaran la meva aigua totalment cristal.lina? Cristal.lina no sé però ens deixem una ‘pasta' en els recanvis, tot molt natural.

L'ideal seria començar el dia amb un got d'aigua, a temperatura corporal, bevent-la a poc a poc. Això ajuda a la neteja que ha dut a terme el nostre fetge a la nit quan dormim.

Una pregunta que em fan moltes vegades en les meves sessions, és si es pot beure menjant. Segons la meva experiència, és millor consumir-la lluny dels menjars, una mitja hora abans de menjar i una hora i mitja després, per no diluir els sucs gàstrics segregats que ens ajuden a una correcta masticació i digestió. Però poca aigua en els menjars pot fer-los infecaços, així que la solució seria introduir verdures o aliments rics en aigua en tots els nostres menjars.

No vull acabar sense fer esment a les begudes gasoses refrescants i que suposadament lleven la set. Per tots ja és sabut (ho explico per si algú no s'ha donat compte) que l'aigua que utilitzen per fer aquests refrescs o és aigua no potable químicament tractada o aigua ‘robada' dels països del Tercer Món. Cal dir que en prendre-les molt fredes insensibilitzen les papil.les gustatives i fan creure als bojos pels refrescs que apaguen la set, però la quantitat de sucre que hi ha en cada llauna o ampolla crea una necessitat de més aigua, i així continuem bevent amb avidesa i amb ganes de més. Un truc molt efectiu per a les companyies de begudes estimulants, com les coles. Podem fer la prova bevent uns glops a temperatura ambient i ens revelaràn el seu veritable sabor i naturalesa: pur sucre blanc i fastigosa. Amb els sucs concentrats i pasteuritzats passa el mateix.

L'ideal seria fer-nos els nostres propis sucs, ja que amb el sucre que porta la fruita és més que suficient per calmar la nostra set i activar-nos si estem cansats.

Gaudeix de l'aigua, gaudeix dels sucs naturals cassolans i sigues conscient que l'aigua és un recurs que ens ofereix la Mare Naturalesa i l'estem contaminant i malbaratant dia a dia.

Respectem el medi ambient i a l'aigua, tot va sorgir gràcies a ella i hem d'estar-li agraïts.

Salut i Bona Aigua Natural.

Notícies relacionades

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.