Setmanari d'informació local - 139 anys

Fat trans

Fa unes dècades vam ser ‘bombardejats' amb un nou aliment que ens el venien més sa i més lleuger i ideal per als nostres fills i alhora fantàstic per a les mares que volien mantenir la línia. Ens van convèncer que havia de deixar les nostres torrades amb mantega i substituir-la per la margarina. Però el temps torna a posar tot al seu lloc i per fi es pot dir en veu alta que això és altra fal·làcia alimentària més.

La margarina es fa amb olis de soja, palma, gira-sol, cacauet, coco, blat de moro i colza. Aquests olis s'extreuen de les llavors mitjançant processos químics a base de dissolvents, com el perillós hexà, després se'ls refina eliminant les vitamines E i A (per això algunes margarines porten vitamines sintètiques afegides). Però el que fa perillosa a la margarina és que a aquests olis, que en principi són insaturats, se'ls introdueix hidrogen a altes temperatures convertint-los en greixos saturats (àcids trans) i creant solidesa a temperatura ambient. Per tant la hidrogenació i els extrems de calor, converteixen el greix insaturat en saturat. Els olis són sensibles a la calor i a l'oxidació, tant més com més insaturats siguin.

La margarina se'ns presenta com el mite saludable, la substituta perfecta de greixos i mantegues i la ideal per a persones amb problemes de pes i circulació. Però tenint en compte el seu origen industrial i químic no és oportú dir que sigui un producte dietèticament superior al de la mantega. Els àcids grassos trans de la margarina estan al voltant d'un 35% mentre que a la mantega en un 3%.

El ‘boom' de les malalties cardíaques va començar a finals dels anys setanta, just quan es van començar a introduir greixos parcialment hidrogenats a la nostra alimentació, a més de l'augment de consum d'aliments refinats i pastisseria industrial. Els greixos parcialment hidrogenats o greixos d'origen vegetal ‘processats' ja no només se'ls associa amb l'aterosclerosi sinó també amb el càncer més que els greixos saturats.

Aquests greixos hidrogenats són greixos sòlids a temperatura ambient que es poden conservar durant molt de temps a les prestatgeries dels supermercats per tant ja no només es troba en les margarines sinó també en les galetes, pastissos, productes de rebosteria i el que més em dol és que els han introduït en les fórmules per a nadons. Si llegim les etiquetes dels productes que comprem veurem que la majoria contenen greixos hidrogenats i per desgràcia no són pocs. El nostre cos no reconeix aquests greixos químiques i per això desgavell nostre organisme disminuint el colesterol HDL (el bo) i augmentant el LDL (el dolent) sabent ja tots a on ens porta un colesterol alt. Aquests greixos no hi ha enlloc a la natura.

Per tant, dir-vos que el que realment necessitem són àcids grassos essencials omega-3 i omega-6 per crear una salut òptima i moderar els efectes cancerígens de la radiació i de certes substàncies químiques. Bones fonts d'àcids grassos essencials omega-3 els trobem en els olis de lli de primera pressió en fred (una vegada obert cal guardar a la nevera per a que no s'oxidi), en els peixos d'aigües fredes com el bacallà, verat, sardina i salmó. I els àcids grassos essencials omega-6 estan en els olis de sèsam, nous, avellanes i nous de macadàmia, això sí, han de ser de primera premsada, sense patir altes temperatures i al resguard de la llum ja que sinó es converteixen en saturats. Si no coneixem bé la procedència de l'oli insaturat, no ha de consumir-se, ja que per exemple, l'oli de lli només exerceix la seva acció terapèutica si ha estat extret i envasat en absència d'oxigen a una temperatura màxima de 40 º C. En cas de dubte és millor consumir les llavors (mòltes per poder assimilar-les) tal com ens les dóna la naturalesa, sempre que no estiguin ràncies.

Si fem una alimentació basada en cereals integrals, fruits secs, llavors, llegums, verdures, peix fresc, carns magres i evitem els greixos saturats, el cortisol, l'alcohol i els àcids grassos trans no necessitem prendre suplements (avui en dia molt de moda ) d'àcids grassos essencials (omega-3 i omega-6).

El greix natural, sobretot la del tipus insaturat, és més sana que la margarina, un producte parcialment hidrogenat de la indústria química i per tant artificial. Des d'aquí dir, que ja està bé de tanta manipulació mediàtica nutritiva i que cada vegada som més els que ens adonem de tota aquesta adulteració alimentària.

En l'actualitat la hidrogenació és el mètode més utilitzat per augmentar el punt de fusió a gairebé tots els greixos alimentàries. I com he comentat està envaint a tots els productes que es venen en els nostres supermercats i fent entrada als productes suposadament dietètics i sans. No creiem que per comprar les nostres galetes o barretes ‘light' en botigues biològiques estarem ‘lliures' dels greixos parcialment hidrogenats. Així que el millor és seguir llegint etiquetes i fer-nos les nostres galetes o postres a casa, com es feien no fa molt de temps.

Un missatge per a les dones addictes a les dietes: Noies, que no ens prenguin el pèl, que no ens buidin les butxaques amb aliments suposadament sans i baixos en calories ja que aquests són productes químics que alteren el nostre organisme, ens debiliten i fa que després tinguem ànsies de dolç, ens enganxem el gran afartament i sense perdre ni un sol gram. Sortim d'aquest cercle viciós creat per la indústria alimentària i comencem a cuidar-nos de veritat, aprofitant el que ens dóna la Natura. Despertem el nostre instint nutritiu, la nostra essència i que els grans empresaris es vagin a ‘fregir espàrrecs'.

Salut i Bons Greixos Essencials!

Notícies relacionades

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.