La meva neboda Leire, de nou anys, ha començat el curs escolar i, com gairebé tots els seus amics, es queden al migdia al menjador de l'escola a partir d'octubre. Molt interessada per saber el menú de aquest mes, ella tota contenta m'ha deixat per veure quina serà la seva alimentació durant aquest any.
En començar a llegir-lo m'he sorprès de les diferents classes de proteïna animal que els donen al mateix àpat amb gairebé res de cereals i els cereals integrals no apareixen per enlloc. Una altra cosa que m'ha deixat perplexa és que els seus postres són un lacti o una peça de fruita, així que seguim veient que els donen més proteïna o una fruita que, després d'un àpat tan proteic, els va a fermentar creant una digestió més lenta i costosa. Exposo ara un dinar d'un dia normal en la seva vida: macarrons blancs amb tomàquet de pot, carn picada i formatge, calamars arrebossats i peça de fruita.
Amb aquest exemple ens adonem que tenim tres tipus diferents de proteïna animal (carn, formatge i calamars) i una d'elles fregida i arrebossada amb farina blanca en el mateix menjar.
Els que em segueixen assíduament saben que aquest simple dinar hi ha un excés de proteïnes animals difícils d'assimilar totes alhora per un nen i, per més inri, ens posen com verdures un pot de tomàquet i acabem amb una fruita que retardarà la digestió.
El següent exemple és més del mateix però vull posar-lo per a que vegen que segueixen la mateixa línia gairebé cada dia: arròs blanc amb tomàquet de pot, ou dur, pernil dolç, pernil serrà, formatge i de postre un lacti.
Com podem comprovar els saturen a proteïnes animals sense gairebé res de verdures per a compensar-les.
Els cereals que utilitzen són refinats així que l'únic que els aporten és una energia ràpida, posant-los eufòrics per a l'estona passar a una hipoglucèmia, és a dir, es queden sense forces i esgotats. I dir, que tot els cereals refinats i les proteïnes animals preses en excés es converteixen en greix. Per tant, no és d'estranyar que vegem a tants nens obesos i diabètics.
La meva tasca en aquest article és que relacionem el seu estat d'ànim, físic i acadèmic amb la seva alimentació. La meva neboda, com la majoria de nens de la seva edat, és una nena molt hiperactiva amb estones que s'adorm fent els deures i li costa retenir conceptes nous.
Si a aquesta alimentació desnodrida li afegim el seu esmorzar i berenar a base de sucres ràpids i greixos hidrogenats (grasses saturades químiques) com galetes, xocolates, snacks i pastisseria industrial doncs anem apanyats creant uns nens nerviosos, agressius o totalment passius i amb tots els números per que tinguin problemes de pes, refredats i altres on els metges ja estan acostumats a aquestes malalties donant medicaments des de molt petits alterant el seu sistema immunitari.
Si ens és impossible que els nens mengin a casa hauríem fer un sopar més equilibrat per compensar aquest desgavell. Si aquest menú escolar és semblant al dels vostres fills us recomano que a la nit els aporteu minerals i vitamines a través de les verdures i hidrats de carboni complexos com arròs integral o pastes integrals. A la meva neboda li tornen boja els espaguetis integrals amb salsa de tomàquet casolana.
És molt important la seva alimentació ja que són el nostre futur i hem de cuidar-los i mimar-los
A Barcelona, per exemple, han aconseguit en diverses escoles, gràcies a pares preocupats per la insulsa i poc nutritiva alimentació del migdia, que el menú escolar sigui més equilibrat introduint cereals integrals i productes frescos de temporada ja que la matèria primera dels coles deixa molt a desitjar. Tot és plantejar-lo a l'escola, una reunió de pares convençuts i conscients que volen el millor per als seus fills és la millor victòria per aconseguir aquest objectiu. Si parlem de tema econòmic no és tanta la diferència. Segur que molts de nosaltres seriem incapaços de menjar el que estan menjant ells i menys en safates d'alumini. Siguem honestos amb els nostres fills.
Salut i Bons Aliments Infantils.