Setmanari d'informació local - 139 anys

Verdures marines medicinals

Les algues (algae), molt de moda en aquests moments, jas'empraven a la Xina, Japó i Corea l'any 3000 a.C. Dominaren les nostres aigües durant mil milions d'anys. N'hi ha més de 20.000 espècies. Eren un element essencial en l'alimentació d'asteques, víkings, irlandesos, escocesos... Se'ls deia ‘concentrats d'aigua de mar' i amb tota raó, ja que aporten quantitats increïbles de vitamines, aminoàcids, enzimes i gairebé tots els oligoelements, com que només 10 grams ens aporten totes les seves propietats nutritives.

Tots sabem que la funció principal d'aquestes verdures és depurar i restaurar zones contaminades, netejar els nostres mars i rius, ja que absorbeixen metalls tòxics abocats per la producció industrial. Per tant, aquesta característica tan valuosa la realitzen també en el nostre cos depurant-lo. Però llavors hem de tenir molta cura de la seva procedència, del seu entorn i la seva manufacturació posterior, ja que les algues recollides de zones contaminades seran molt contraproduents per al nostre organisme.

Avui a la indústria de la dietètica tots en volen treure partit, per tant, obre els ulls i consumeix algues amb segell ecològic i les que siguin recollides de zones sense contaminació. També és important que hagin estat assecades a baixa temperatura per preservar tots els seus nutrients. Són cares però en utilitzar-ne una mínima quantitat la nostra salut hi surt guanyant. És important que una vegada que les comprem les guardem en pots de vidre i en un lloc sec sense humitat. Si al cap d'un temps els hi apareixen taques blanquinoses a la seva superfície, no es tracta de floridura, sinó de sals que actuen com a conservant natural.

Vegem les grans propietats d'aquestes meravelloses verdures marines:

- Remineralitzants i estimulants del metabolisme.

- Reguladores i equilibradores dels ronyons (ajuden a eliminar líquids) i de la circulació sanguínia.

- Alcalinitzadores de la nostra sang.

- Eliminen purines procendents del consum excessiu de proteïnes animals.

- Tenen alginat de sodi que la seva funció és reduir l'absorció d'elements radioactius i metalls pesats. Aquest actua en el nostre intestí transformant aquestes substàncies en sals solubles per a després ser descarregades pel cos.

- Com a complement per reforçar l'esquelet, pèl i ungles, per a tractar problemes cardiovasculars, hormonals, per baixar el colesterol, per aprimar i per ajudar en processos de desintoxicació.

- Pel seu alt contingut en sodi, és millor torrar-les i així s'evapori part del iode, prenent petites quantitats els hipertensos o persones amb problemes de cor.

Les algues més utilitzades que s'han portat a Occident són:

-Arame: Són riques en ferro i calci, suaus de gust i baix contingut en sodi. Ideals per a nens i gent gran. Útils per donar elasticitat al sistema caridovascular i per l'anèmia.

- Hiziki: Són molt riques en calci (14 vegades més que la llet) i en ferro, vitamina A, B12 i àcid fòlic. Ideals en casos d'osteoporosi, per a embarassades i nens. Al Japó és comú menjar durant un dia, només a base d'hiziki com cura de rejoveniment.

- Nori: Molt conegudes per ser utilitzades per fer sushis. Aporten gran quantitat de vitamina A, B12 i C, calci, ferro, i potassi. Ideals per a l'enfortiment de la pell i les mucoses i per a persones febles.

- Kombu: Les més riques en iode. Ideal per als intestins irritats i ajuda a eliminar tòxics intestinals. Té àcid glutàmic que donen gust ‘umami' als seus plats i estoven la fibra de les llegums. Alt contingut en calci, ferro, vitamines del grup B i provitamina A. Regula la tiroides pel seu alt contingut en iode assimilable, aprimant a les persones obeses i engreixant a les primes. Ideal per artritis i problemes de ronyó.

- Wakame: També se les coneix com enciam de mar. Riques en calci i altres minerals, les més riques en vitamines del grup B. Ajuden a equilibrar el sistema nerviós. Les idònies per a les sopes de miso. L'aigua de remull s'utilitza com esbandida per aconseguir un cabell suau i amb brillantor.

- Agar-agar o Kant: S'extreuen de les algues tengusa. Útils per ajudar a evacuar intestins delicats. S'utilitza per fer gelatines. Forma part de invisibles additius alimentaris com l'E-406. Es posa en remull en aigua freda, es bull 5 minuts i al deixar-la refredar es quedarà una gelatina. Al Japó s'utilitza per fer dolços gelatinosos. Es pot barrejar amb sucs naturals de fruita.

- Dulse en flocs: Rica en vitamines A, E i grup B, en àcids grassos poliinsaturats Omega 3 i en minerals. Són ideals per a les amanides d'estiu o per preparar vinagretes.

- Espagueti de mar: Alt contingut en ferro. Ideal per plats freds amb gust de calamar.

- Kelp: Es diu així a la barreja d'algues nori, wakme, kombu i hiziki torrades i picades.

Com a últim comentar que també hi ha el ‘Musgo d'Irlanda' que s'utilitza com a agent espessidor però pot provocar colitis i colitis ulcerosa i es sospita que és un agent cancerigen. Així que molt de compte amb aquesta.

Les verdures marines són considerades aliments medicinals, així que com tota medicina, cal prendre en petites quantitats, ja que si abusem poden fer-nos l'efecte contrari, sobrecarregar els nostres ronyons, entre altres coses.

Per tant, gaudiu-ne amb mesura però sabent que aporten molt a la nostra alimentació cada cop més danyada per terres de conreu que han perdut minerals, per menjars ràpids que són tan ràpits que ens fan tenir aviat més fam i desequilibren al nostre organisme.

Salut i bons aliments medicinals!

Notícies relacionades

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.