És un article força extens, amb molta informació. Així que no t'atabalis i pren-te el teu temps per llegir-lo.
Actualment no sé si hauríem de seguir anomenant carn a la carn.
Un bon pollastre de corral, criat a l'aire lliure, menjant els seus bestioletes amb una vida tranquil.la, ens va aportar una proteïna animal excepcional i altres nutrients favorables per al nostre cos. Crec que aquí estem tots d'acord. Però el que passa actualment és que, és gairebé impossible trobar carn de qualitat, de bona qualitat i segura. Apareixent els problemes d'infeccions per bacteris i virus, malalties cardíaques, problemes hormonals. Per això escric aquest article, per oferir-vos la veritable realitat del món animal, la veritable crueltat i el veritable engany al consumidor.
Fem una mica d'història mentre anem endinsant-nos en el tema.
A partir de la Revolució Industrial i de la invenció del vagó frigorífic, es crea la cria intensiva d'animals.
On la qualitat de la carn va començar a canviar, a empitjorar i s'instaura la indústria ramadera, on els animals ja no veuen el sol, confinats en hàbitats super reduïts i omplint-los amb hormones, antibiòtics, corticoides i pinsos a base de restes de vísceres i soja transgènica.
Quan arriba aquesta carn a la nostra cuina hem de anar amb compte amb unes substàncies químiques que poden desenvolupar càncer a l'intestí gruixut, i això no és broma, ni dit per una ‘boja i neuròtica vegetariana' (no sòc vegetariana, boja pot ser). Aquestes substàncies són:
- Amines herocíclicas, les AHC que es formen quan cuinem la carn a altes temperatures, com carn a la graella o molt fregida, el rostit al forn deixa grans quantitats en el recipient on la cuinem, així que és millor no prendre la salsa greixosa que es queda plena de AHC. Per disminuir-les, l'ideal seria marinar la carn amb anterioritat (suc de llimona, vinagre de umeboshi), cuinar-la suaument i acompanyar de verdures ja que aquestes impedeixen causar danys en el conducte digestiu.
- Hidrocarburs policíclics aromàtics, els HPA, apareixen quan cuinem sobre un foc de llenya fumejant, en un foc de carbó o quan es fregeix la carn a alta temperatura. Es dipositen en el greix de la carn. Si som uns aficionats a les barbacoes, l'ideal seria no tapar la graella perquè els vapors es dissiparàn i no s'acumularàn en el greix.
- Nitrosamines, a gairebé tots ens sona aquesta paraula, ja que el nitrit és una substància que s'utilitza per a la producció de carns curades i evitar el botulisme, però aquest es transforma en nitrat, un potent agent que danya l'ADN, així que és millor moderar les carns curades, cuites, de xarcuteria o salaons. Els nens que consumeixen quantitats excessives de salsitxes, tenen més risc de contraure leucèmia, a causa dels compostos nitrosos que es produeixen en les salsitxes industrials.
A més, la carn també pot provocar infeccions de microbis. És normal que les carns es contaminin durant la matança i la separació de la pell i entranyes. Aquest problema s'agreuja quan es manipulen sense tenir coneixement per carnissers no professionals. Tenim:
- La salmonella que resisteix temperatures extremes, acidesa i humitat. S'han donat casos freqüents en els pollastres i ous, com a conseqüència de la cria de pollastres massiva en condicions pèssimes d'higiene i tracte. La Salmonella pot causar diarrees i infeccions cròniques en altres parts del cos.
- La coneguda E. Coli, un grup de bacteris que viuen en els intestins dels animals i humans. Quan s'ingereixen, envaeixen el conducte digestiu i causen malalties com l'anomenada O157: H7, que s'inicia amb diarrea sanguinolenta i trastorns renals, sobretot en nens, i en alguns casos produeix la mort. Als Estats Units han hagut molts casos de mort de nens a causa de la gran ingesta d'hamburgueses, ja que la carn picada per a la producció d'aquestes es contamina amb gran rapidesa, creant aquesta infecció.
Com a precaució a dir, que és molt important rentar bé els ganivets, taules de tallar, fogons i les nostres mans després d'utilitzar la carn crua i mai tocar o utilitzar ganivets per tallar altres aliments si no han estat rentats. Cuinar la carn a més de 70ºC per a elimininar-les. Molt de compte amb els plats de carn dels buffet, han de mantenir-los calents. Si la carn está a temperatura ambient, millor no triar-la.
- La triquinosi, malaltia que s'associa a la infecció de carn de porcs poc cuinada alimentada amb deixalles d'altres animals infectats. Si la cuinem a uns 65 º C s'elimina el paràsit anomenat triquina.
-Vull fer menció a les ja oblidades vaques boges, la malaltia EEB (encefalopatia espongiforme bovina) que destrueix el cervell del boví, a causa de menjar subproductes de xais que patien una malaltia cerebral. Aquesta infecció no es destrueix al cuinar i pot causar trastorns similars i fatals als humans. Evitar menjar animals vells, vísceres com el cervell, els pedrers, la melsa i els intestins. En alguns països s'ha prohibit utilitzar fragments de l'esquelet com el cap i la columna vertebral per incorporar-los a la carn picada (joioses hamburgueses comercials!).
Actualmente, la producció de la indústria massiva de carn es un gran negoci, on ens ofereixen una carn barata i on les ‘innovacions' han fet que es manipuli el metabolisme dels animals donant-los drogues; creant condicions de vida ‘inhumanes'; confinant milers d'animals en una sola instal·lació, contaminant l'aigua, la terra i l'aire; originant la malaltia de les vaques boges i la salmonel·la entre altres.
Ara els productors crien animals molts més musculosos i magres en menys temps i amb menys aliment donant-los hormones (estrogen i testosterona) i el esteroide DES, que sembla, només sembla, que va ser prohibit quan uns productors italians la van injectar en vedells que van acabar en els potets infantils, creant alteracions en els òrgans sexuals dels nadons. Les hormones sexuals que s'afegeixen als pinsos i s'injecten al bestiar té conseqüències com el desenvolupament de les mames en nois i noies, pubertat precoç, quists ovàrics en nenes petites, etc.
Quan es crien un gran nombre d'animals en instal.lacions petites, és més fàcil que es propaguin malalties entre ells, de manera que també se'ls provisiona rutinàriament d'antibiòtics, causant malalties als humans.
Ja sé que seria molt difícil crear tanta quantitat de carn de manera ecològica, però, personalment, prefereix menjar de tant en tant i de qualitat que atipar de carn malalta diàriament, que l'únic que genera en el nostre cos és debilitat i malaltia.
No vull convèncer a ningú que es faci vegetarià, jo no ho sóc, però hem de saber que la carn que ens venen en molts supermercats i carnisseries ja no és carn autèntica. Per tant, busquem alternatives més ecològiques i sostenibles, ja que hi ha ramaders conscienciats, responsables amb el medi, amb la natura i la humanitat.
Ara vaig a ser clara i directa. Els vedells de la industria ramadera, són directament alimentats amb llet desnatada reconstituïda,res de llet materna ni d'aliment sòlid. Pateixen mancances que els fa desesperar fins al punt de menjar-se fins a la seva pròpia pell. Els administren corticoides, antibiòtics i hormones (estrògens), per suplir la manca de ferro, però també per afavorir l'engreix ràpid. Se'ls mantenen a les fosques perquè el sol activa la producció de substàncies que enfosqueixen la carn, i d'aquesta manera, no es podria vendre com carn blanca. L'animal passa la seva vida (sis mesos), sota la tensió psicològica i estres, amb el sofriment de no poder veure mai un grapat d'herba ni un raig de sol. I ja no parlem dels mètodes que s'utilitzen per a la matança, se us posarien els pèls de punta.
Tot el que conte, és deplorable, i coneixem molt poc de les tècniques insalubres utilitzades tant a vaques com a pollastres, galls dindi, ànecs, porcs i molts més.
A algú li ve de gust un filet de vedella? A mi, en aquestes condicions, definitivament NO.
Com veieu, aquest tema és molt extens, ja tornarem a reprendre'l.
Cerca qualitat a la teva Nutrició, a la teva Vida i deixem de banda la mediocritat, no ens la mereixem.
Salut i Bons Aliments.
www.nutricionencasa.com