Ume significa pruna i Boshi, seca. Per tant, la umeboshi és una pruna sense madurar fermentada durant gairebé dos anys. Algunes marques, per a donar gust i color les conserven amb fulles de shiso, una herba aromàtica de la menta, exclusiva del Japó. La fermentació amb sal i fulles de shiso incrementa el seu contingut en àcid cítric, que és utilitzat pel nostre cos per a descompondre l'àcid làctic, que genera fatiga o agulletes, en diòxid de carboni i aigua.
A la Macrobiòtica, la umeboshi es considera un aliment medicinal i imprescindible en la cuina. La seva acidesa neutralitza l'excés de carns, sal, ous (aliments yan), mentre que el seu sabor salat neutralitza els nostres excessos de sucre refinat, sucs (aliments yin) etc. Per tant, estimulen l'intestí, el fetge i la vesícula biliar i alcalinitzen la nostra sang augmentant les nostres defenses.
He d'advertir, a aquells que s'aventuren a provar-la per primera vegada, que és molt salada i àcida.
Així que al principi, és millor rentar-la amb aigua freda i prendre una punteta de la pruna deixant a la boca fins que es desfaci. Els macrobiòtics les prenem de diverses formes: en dejú si estem malalts o ens hem excedit en aliments extrems (proteïna animal, fruites, etc); abans dels àpats per estimular la digestió; barrejades amb l'arròs o amb la verdura o acompanyant la proteïna animal; per elaborar adobs amb oli d'oliva i tamari (salsa de soja), o barrejant-lo amb kuzu en els processos gripals i en els trastorns intestinals.
És molt important recordar que només es pren en petites quantitats, ja que en poc concentra una quantitat enorme de propietats:
- Alcalinitza nostra sang mantenint el PH equilibrat (7,35).
- Minerals importants com ferro, calci i magnesi, ajudant al cos a la seva absorció. El seu àcid cítric fa que l'intestí prim pugui absorbir aquests minerals adequadament.
- Imprescindible per als desequilibris intestinals: diarrea i restrenyiment. Accelera el moviment peristàltic dels intestins. L'àcid que es troba a la seva pell té un efecte laxant suau. Combinat amb kuzu és el remei perfecte. Alleuja l'acidesa estomacal. Elimina el mal alè pel seu efecte anti-putrificant.
- Metabolitza l'excés de sucre i ajuda a dissoldre el colesterol.
- Útil en intoxicacions alimentàries i excés d'alcohol. Té un efecte antisèptic. En els casos de ressaca, remullar la umeboshi durant 5 minuts en aigua tèbia, després beure el líquid i menjar la pruna, xuclant bé l'os.
- Igual que les algues, elimina la radioactivitat. Ajuda i estimula al fetge a netejar el nostre organisme de toxines i substàncies químiques
- Útil per als marejos del viatger i les nàusees de les embarassades, ja que aquestes últimes solen tenir la sang més àcida i la umeboshi la alcalinitza. Prendre'n una o mitja en cada àpat.
- Prevé l'estrès, cansament i envelliment. També el tamari (salsa de soja japonesa sense blat) té un efecte antioxidant en la sang.
- Per activar el metabolisme, pel mal de cap, per la fatiga, es recomana el te ume-so-bancha, un te de tres anys amb una culleradeta de salsa soja (shoyu), cinc gotes de suc de gingebre i mitja pruna de umeboshi. Es barreja bé i es pren calentet. La umeboshi dóna energia a les cèl·lules del ronyó i del fetge perquè facin la seva funció de desintoxicació de manera eficient i sense sobreesforços.
Amb totes aquestes super propietats, podrem adonar-nos, que també serà excel·lent en cas de refredats, tos, infeccions comuns, calma el sistema nerviós i activa el sistema digestiu.
A més de trobar-la en forma de pruna, la tenim en forma de pasta, anomenada Ume o bainiku ekisu, és una mena de pasta de color fosca amb les mateixes propietats, també, en forma de vinagre per amanir amb unes gotes els nostres plats, donant-los un sabor característic entre salat i àcid.
Tinc entès que a la província de Conca es preparen unes prunes com la umeboshi i es fan servir com a remei dels intestins, mal de cap, etc.
Si voleu més informació, no dubteu a consultar.
Molt de compte de no pendre de més i ull amb les persones amb hipertensió i els nens. Encara que sigui un aliment medicinal no és un "aliment miraculós que val per a tot", no és la panacea ni la salvació a tots els nostres problemes de salut. Hem de saber utilitzar-la i consumir-la adequadament depenent del nostre problema o símptoma, això sí, sempre acompanyada d'una alimentació equilibrada i nutritiva. Per molta umeboshi que prenguem no ens treure el nostre problema amb l'alcohol o amb el sucre si no curem l'‘arrel de l'assumpte'. Suposo que ha quedat clar.
Com sempre dic, buscar l'equilibri, per molt que prenguem no ens farà més efecte. Menys és més i sobretot amb la umeboshi és totalment cert.
Salut i Bons Aliments Medicinals.