Setmanari d'informació local - 139 anys

L'angoixa de fer dieta (I)

"Encara que vivim dins del nostre cos i hem de tractar amb ell durant les 24 hores del dia, sabem menys sobre nosaltres mateixos que sobre el món exterior". Dra Christine Northrup.

He decidit fer una ‘trilogia' sobre un tema que ens concerneix a tots: ‘Fer dieta'. Tots alguna vegada en la nostra vida hem fet la cura del xarop de saba, la dieta de la ceba, la dels grups sanguinis, la dels punts, la de l'amiga que va baixar 5 quilos en una setmana, la de saltar-se menjars... Ara que estem a l'estiu és un tema idoni i sé que podrem aclarir i desmitificar certes ‘creences light' on, a més de posar en perill la nostra salut, moltes empreses fan el seu agost.

La dona té un pes natural en què el seu cos va a romandre la major part del temps si menja d'acord a les seves necessitats físiques i fa exercici regular. El seu pes variarà amb el seu cicle mensual (uns dos quilos) o el seu cicle anual. Aquesta fluctuació gairebé sempre es deu a canvis en els nivells de líquid i no de greix o músculs.

Molt poques dones que es "posen a dieta" aconsegueixen baixar de pes i conservar-lo malgrat la multimilionària indústria de les dietes i els productes light.

El concepte de ‘pes ideal' és una forma obsoleta de pensar en bona salut i a més és molt destructiu tant física com emocionalment per a moltes dones i, actualment també, per a molts homes.

La imatge del ‘cos 10' que ens bombardeja per tots els mitjans de comunicació, des de fa molts anys, és inabastable per a la majoria de nosaltres, si no és que ens passem tot el dia al gimnàs i a base de píndoles, entre d'altres ‘activitats patidores'.

Les revistes de moda estan plenes d'informació sobre dietes de menjar light, sense res de nutrients i només serveixen per a enganxar-nos a una obsessió permanent pel pès i el menjar. Aquestes dietes són desequilibrades, amb molt poca quantitat d'aliment nutritiu i molta quantitat de productes light "basura", que l'únic que aconsegueixen és crear persones ansioses, obsessionades i amb fluctuacions d'eufòria i debilitat.

La norma actual és estar en guerra contínua amb el menjar i el nostre pes però només els canvis lents i permanents en la forma de menjar són els que realment creen pau i salut a la nostra forma de vida.

Hem de saber que tenim el poder per a sortir d'aquesta roda obsessiva de control de pes i que podem gaudir de la nostra vida, estiguem com estiguem en aquests moments, és a dir, ara mateix.

Després de cada cicle de baixar i pujar de pes, la nostra proporció de greix corporal augmenta ja que el cos es torna conservador i el metabolisme es torna més lent. La massa muscular magra va sent reemplaçada, cada vegada que fem una dieta light, per greix.

Fixar-nos cada dia de manera obsessiva en la quantitat de calories que té un aliment per menjar-lo o no, és una altra forma antiga de pensar en aprimar-se, ja que encara que només consumíssim 1000 calories al dia de pa blanc o pasta el cos no seria capaç de formar la massa muscular magra necessària per cremar de manera eficient el greix, per tant, com vaig comentar abans, el nostre cos entra en la modalitat conservadora. És evident que les 170 calories que ens pot aportar un plat d'arròs integral no és el mateix que les 160 calories d'un refresc de cola. Queda clar que les calories no és en el que ens hem de fixar sinó en l'energia nutritiva que aporten els aliments a consumir-los.

Hem de reaprendre a menjar per nodrir-nos, triant productes naturals de qualitat. Les nostres necessitats nutricionals són molt individuals i cada persona necessita uns aportacions d'energia personals i diferents, depenent de la seva activitat física, la seva edat, la seva condició, etc.

Som molts els que recorrem a refrigeris ensucrats o grassos per mitigar la nostra manca de nutrients. Hi ha una gran confusió. Massa informació dietètica diferent que fa que ens sentim confusos i més insatisfets perquè no veiem cap resultat.

No hem nascut per passar-nos la vida lluitant amb el nostre pes.

Per ‘mantenir el tipus' n'hi hauria prou amb prendre hidrats de carboni pobres en greixos que provinguin de cereals integrals, llegums, verdures i fruites disminuint els aliments més grassos com margarines, embotits, fast food, salses i fregits. En definitiva, una alimentació equilibrada amb productes frescos de la nostra zona i de l'estació.

Seguirem parlant d'això.

Salut i Buenos Aliments!

Notícies relacionades

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.