Setmanari d'informació local - 139 anys

Una investigadora de la UIB proposa la gestió de dades turístiques per millorar la sostenibilitat del sector

La tesi recentment presentada per la investigadora María Dolores Ordóñez de la Universitat de les Illes Balears (UIB) estableix que la gestió de dades turístiques permetria millorar en sostenibilitat en el sector. Segons ha informat la UIB, el treball acadèmic, titulat 'Espai de dades turístiques en destinacions intel·ligents turístiques: una aproximació conceptual i metodològica', proposa implementar a les Balears els anomenats «espais de dades turístiques» a partir de l'Estratègia Europea de Dades.

Aquesta tecnologia es basa en una sèrie de prediccions i simulacions fonamentades en dades històriques que permeten preveure i contextualitzar els impactes que genera el sector turístic en certes zones geogràfiques.

Ordóñez ha analitzat diferents iniciatives en destinacions intel·ligents que posseeixen dades d'àmbit turístic per demostrar la importància de la seva aplicació, a través de la metodologia Dsir (Drivers, Pressures, Status, Impacts and Responses).

A causa de la «fragilitat» de les Balears, la investigadora ha proposat quatre àmbits d'actuació a partir de diverses taules de dades que permeten una representació geogràfica dels impactes directes o indirectes de l'activitat turística. Aquesta informació permetria prendre decisions més encertades, ha defensat.

En concret, ha proposat que els àmbits a analitzar són l'exposició d'allotjaments turístics a les inundacions, els canvis d'usos del sòl, la pressió humana i l'ús turístic de zones urbanes.

La investigadora ha comentat que això ajudaria a conèixer millor les preferències dels turistes i permetria personalitzar l'oferta. Al mateix temps, mesuraria l'impacte ambiental sobre el territori, beneficiant també la qualitat de vida dels residents.

Aquesta investigació destaca la importància de la gestió de dades turístiques com una eina essencial per la millora contínua del sector turístic a les Illes Balears, aportant solucions per a una gestió més eficient i sostenible.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.