Setmanari d'informació local - 139 anys

El senador d'Eivissa i Formentera es compromet a impulsar mesures per a prioritzar la població resident en la compra d'habitatge

El senador d'Eivissa i Formentera, Juanjo Ferrer, s'ha reunit aquesta setmana amb Daniel Moya, representant del Sindicat d'Inquilines a Eivissa, per tal d'estudiar les mesures en les quals es pot continuar treballant per a «aportar solucions a la greu crisi residencial que pateixen les nostres illes».

Una de les principals propostes plantejada pel Sindicat és la restricció de la compra d'habitatge per part d'estrangers, que a més solen adquirir-lo per a segones residències. A les Balears, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística, l'any passat el 40% d'operacions immobiliàries varen ser amb estrangers. El senador va coincidir en el fet que «seria important que la població resident tingui prioritat a l'hora d'adquirir un habitatge».

El plantejament que es faria seria exigir un temps mínim de residència per tal de poder comprar una casa o pis. En aquest moment la legislació europea no permet aquesta possibilitat, i per això seria necessari fer canvis en el marc legal. Ferrer s'ha compromès a treballar des del Senat espanyol perquè el Govern de l'Estat impulsi aquesta modificació de la normativa europea, amb excepcions per a les illes motivades per l'emergència de l'habitatge.

El Sindicat d'Inquilines va mostrar també la seva preocupació per la compra d'immobles -normalment edificis sencers- per part dels fons d'inversió, que acaben expulsant els residents habituals i els lloguen a preus alts també habitualment a estrangers. Aquest fenomen s'està multiplicant a causa de l'atractiu que tenen les Illes pels nòmades digitals que treballen en línia i venen a residir a Eivissa.

Un altre motiu de preocupació per als inquilins són les 'trampes' que fan alguns propietaris amb els contractes de temporada, utilitzant aquesta figura de forma irregular per a lloguers de tot l'any, cosa que els permet apujar preus de forma indiscriminada i fer fora llogaters abans de 5 anys. El Sindicat va explicar que han actuat amb denúncies davant diversos casos a Eivissa i la Justícia els ha donat la raó.

D'altra banda, es va parlar també de la necessitat d'aplicar topalls als preus del lloguer, tal com preveu la Llei d'Habitatge estatal, mesures que ni el Govern del PP ni els ajuntaments governats per la dreta volen aplicar a Eivissa i Formentera, tot i ser una de les zones més tensades de l'Estat pel que fa a preus.

Finalment, el Sindicat d'Inquilines va demanar mesures contra l'organització d'extrema dreta Desokupa, que és bastant activa a Eivissa i coacciona les persones perquè abandonin els immobles.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.