Setmanari d'informació local - 139 anys

La tesi doctoral d’Empar Bosch analitza l’impacte de l’arribada de les dones a les redaccions dels mitjans de comunicació a Mallorca

Les primeres dones periodistes que es varen incorporar a les plantilles dels diaris a partir de la mort del general Franco, l’any 1975, varen trobar redaccions totalment masculinitzades en què els ambients eren manifestament hostils. Fins aleshores, els diaris estaven escrits per homes i per a un públic lector masculí.

La tesi doctoral d'Empar Bosch Sans, defensada recentment a la Universitat de les Illes Balears (UIB), analitza el procés d'incorporació de les dones als mitjans de comunicació. La recerca fa evident que la irrupció de les periodistes va significar un canvi progressiu en els continguts dels diaris i la seva aportació va entrar a les cases, als llocs de treball i als locals d'oci on es llegia premsa. Les periodistes escrivien per al públic en general, però varen reflectir la realitat d'altres dones que havien estat silenciades a la premsa, arraconades a la condició de filles, mares o esposes d'homes que destacaven.

Quan les periodistes varen incorporar la mirada feminista a les redaccions, el feminisme va entrar amb elles a tots els àmbits socials i professionals de Mallorca. Les periodistes varen ser les primeres a informar sobre temes socials que preocupaven els ciutadans en el seu dia a dia: la necessitat d’escoletes per als infants de les dones treballadores, les manifestacions feministes, les deficiències de la sanitat pública, les vagues de mestres o el dret a l’avortament.

Les primeres dones que posaren els peus als mitjans de comunicació varen ser les locutores de ràdio que llegien la publicitat i les notícies. L’any 1967, la inquera Catalina Grau va ser la primera veu femenina de Radio Juventud La Voz de Baleares. Després d’ella, Maria Joana Balaguer entrà a Radio Cadena Española i Kika Cortès, a Ràdio Popular.

A la premsa, les primeres dones periodistes de les redaccions a l’inici de la dècada dels 70 varen ser Maria Victòria Gayà, a Diario de Mallorca, Gina Garcías, a Última Hora, i Elena Checa, al diari Baleares.

La primera presentadora de televisió va ser Maria Lluïsa Suau, a la desconnexió territorial de TVE, quan encara no existia el centre territorial de les Illes Balears i les cintes s'enviaven a Madrid cada dia en avió per ser retransmeses l’endemà.

Després d’aquestes pioneres arribaren Beatriz Iraburu, a Diario de Mallorca; Mariluz García, a Última Hora; Caterina Garcies, a Radio Popular; Conxa Rosillo, a Ràdio Nacional d’Espanya; Margalida Solivellas, a TV3,;Isabel Fernández i Mercedes Garau, a l’Agència EFE; Montse Jolis, Pilar Ripoll i Mariló Suárez, a El Día de Baleares. Xesca Vidal va ser la primera responsable de l’edició dominical d’Última Hora.

La primera dona que va dirigir un mitjà de comunicació va ser Helena de Córdova, l’any 1982, al capdavant de la desapareguda Ràdio Jove.

No va ser fins l’any 1993 que una dona va dirigir un diari: va ser Marisa Gallardo, directora del Balears.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.