Setmanari d'informació local - 139 anys

Les Balears, entre els territoris de l'Estat que manco doblers reben amb el sistema de finançament espanyol

Les Illes Balears figuren en la posició número 13 a la llista de les comunitats autònomes que més doblers va rebre el 2023 del sistema de finançament amb 2.466 milions d'euros, segons dades del Ministeri d'Hisenda.

Catalunya va ser el territori de l'Estat que va rebre més doblers dels 123.000 milions d'euros que el Govern espanyol va repartir en els lliuraments a compte del sistema de finançament autonòmic. En concret, va percebre un total de 23.255 milions, fet que suposa el 18,8% del total.

Així es desprèn de les darreres dades ofertes pel Ministeri d'Hisenda sobre els lliuraments a comptes que corresponen a l'any 2023, en ple debat per la intenció del Govern espanyol d'oferir un tracte especial a Catalunya en matèria de finançament

El sistema de finançament autonòmic opera mitjançant uns lliuraments a compte dels recursos tributaris que s'estima s'ingressaran al llarg de l'exercici en concepte d'IRPF (la tarifa autonòmica) i els percentatges que marca la llei que els correspon de l'IVA i els impostos especials i que l'Estat espanyol avança.

I és que el debat sobre la reforma del model de finançament autonòmic ha tornat a sortir a la llum després que el Govern espanyol hagi obert la porta a dotar d'un finançament singular Catalunya.

L'independentisme reclama que Catalunya recapti el cent per cent dels impostos, mentre que el Govern espanyol cerca una fórmula per a poder continuar recaptant.

Les Balears i el País Valencià varen tornar a ser les comunitats que manco varen rebre del sistema de finançament autonòmic durant el 2021. En canvi, Cantàbria i La Rioja varen ser les que varen obtenir més recursos.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.