Setmanari d'informació local - 139 anys

Una multitud clama contra la derogació de la Llei de Memòria Democràtica a Palma

La Plataforma per la Memòria Democràtica ha convocat una concentració per aquest diumenge, 2 de juny, a les 19.00 hores, al parc de les Estacions de Palma, en defensa de la Llei de Memòria Democràtica, davant l'anunci de PP i VOX de voler derogar-la (VOX ja ha registrat al Parlament una Proposició no de Llei que planteja la derogació d'aquesta llei) i «imposar un revisionisme històric i, una altra vegada, un relat franquista».

Durant la presentació de la protesta, que compta amb el suport de nombrosos col·lectius de la societat civil, Maria Antònia Oliver, presidenta de l'Associació Memòria de Mallorca, assegurà que cal defensar «els drets de les víctimes del franquisme i de tota la ciutadania» perquè, incidí, «sense memòria no hi ha democràcia».

En aquest sentit, Oliver va retreure a PP i VOX voler derogar una Llei que «atorga drets» i que, a més, «ningú ha posat en dubte». «La Llei de Memòria Democràtica és una llei de la qual ningú s'ha queixat, perquè no ha creat cap mena d'alarma social, i de la qual ningú ha demanat la seva derogació, a excepció de l'extrema dreta, raó per la qual», en la seva opinió, «el PP la vol derogar».

«No podem permetre que això, que ja ha succeït en altres comunitats autònomes, ocorri també a les Balears, perquè la derogació d'aquesta Llei atempta contra els drets humans, i no ho diem nosaltres, ho diu el relator de l'ONU, amb un informe duríssim contra les comunitats que ja ho han fet», afegí.

Així, aquest diumemge, milers de persones han sortit al carrer per a mostrar rebuig a la derogació de la Llei de Memòria Democràtica. Abans de l'acte, Miquel Rosselló, membre de la Plataforma per la Memòria Democràtica, s'ha mostrat preocupat per «la revisió històrica que es fa» en l'argumentació per a derogar la Llei.

Rosselló ha atès la premsa amb la presidenta de la Memòria de Mallorca, Maria Antònia Oliver, que ha conduït aquest acte, en què ha lamentat que «ara que les víctimes de la repressió començaven a tenir drets reconeguts, fent-nos tots i totes partícips de la democràcia, ara ens volen en tornar a treure». Oliver ha criticat en aquest sentit que, a més, «qui ens ho vol treure és un partit que es diu democràtic, el Partit Popular». «El Partit Popular ens vol treure la memòria i ens la vol treure perquè l'ha venuda a l'extrema dreta de VOX, que és el 13% d'un Parlament, una Cambra que va aprovar aquesta llei amb un ampli consens, també del PP», ha subratllat.

L'acte, que ha començat amb música interpretada per una violoncel·lista, ha comptat tot seguit amb la intervenció de cinc dones, familiars de víctimes de la Guerra Civil i el franquisme, que han donat unes pinzellades de l'exposició de motius de la Llei de Memòria Democràtica de les Balears.

Així, en concret, han parlat de democràcia i «del reconeixement institucional i social a les persones, col·lectius i entitats que han contribuït perquè avui se'n pugui gaudir»; de «la lluita dels intel·lectuals de les Illes per a la conservació dels valors democràtics universals i de la identitat cultural i lingüística» davant de la repressió que es va viure durant la dictadura; de «reconèixer la memòria democràtica de les dones i condemnar la violència i la repressió exercida contra elles»; i, finalment, de «la resolució de l'ONU», segons la qual, «els estats han d'adoptar mesures eficaces per lluitar contra la impunitat i per garantir el dret a la veritat, el deure de recordar i el dret de saber».

L'escriptor Sebastià Alzamora ha llegit un manifest en què ha deixat clar que «sense memòria no hi ha democràcia».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.