Setmanari d'informació local - 139 anys

«Encara falta molta cultura de la mar»

Gerard Pedrero fa un any que forma part de la junta del Club Nàutic de Sóller. | Isa Medina

Gerard Pedrero Ripoll (Sóller, 1979) és instructor de busseig de professió i exerceix a Octopus. A més del submarinisme, Pedrero practica esports com waterpolo o natació i li agrada estar en contacte amb la natura.

- Des de quan formau part del Club Nàutic?
- Som vocal de submarinisme de la Junta des de la passada temporada (2023). El president del Club Nàutic, Rafel Solivellas, i jo ens coneguérem fent busseig a una jornada de conservació del fons marí. Des del primer moment me proposà formar part del seu equip de feina. Encara que la primera presa de contacte amb el Club fou a un concurs de Fotografia submarina al 2017. Vaig aconseguir un premi local i sols feia un mes que m’havia comprat la càmera.

- Quina és la vostra principal activitat com a club?
- Realment la majoria de socis són de l’apartat de pesca i kajak. Un dels meus objectius és el d’aconseguir que hi hagi un major nombre de bussejadors. Però com a club un dels principals objectius és aconseguir la Reserva Marina de s’Illeta. De fet, el Club fou el que creà aquesta iniciativa, encara que amb el temps s’hi han anat afegint més entitats i persones.

- No sou un club nàutic a l’ús. Habitualment es dediquen a gestionar amarraments i voltros més aviat al contrari?
- El Club es va crear per fomentar la protecció del fons marí. És cert que en algunes ocasions ha rebut propostes de gestionar amarraments i fins i tot ha comptat amb un club de vela.

- Demà és el dia de la Mar, teniu algunes activitats previstes?
- Per demà en concret no tenim res previst, estam acabant de perfilar les activitats de la temporada. Pel que fa a la pesca recreativa, feim varis concursos a l’any. Per enguany volem recuperar la Volta a s’Illeta en kajak. Pel que fa a la meva feina com a vocal de submarinisme, estic més enfocat a donar a conèixer el fons marí i la Reserva marina, i per això estan previstes vàries activitats. Per al proper dia 4 de maig, al Museu de la Mar es farà una conferència a càrrec d’Agustí Torres, el president de ‘Shark Med’, que girarà entorn als taurons a les Balears.

- Teniu la col·laboració d’altres clubs?
- Ara mateix estam al capdavant d’una iniciativa amb col·laboració de centres de busseig del Port com Octopus i Sóller Divers, amb la Confradia de Pescadors i Observadors de la Mar (Plataforma de Ciència ciutadana). Aquesta consistirà en intentar recuperar les xarxes que perden dins la mar els petits pescadors. Aquests pescadors avisaran quan perdin una xarxa i la intentarem recuperar, evitant així que es quedin al fons enganxant peixos que s’acabaran morint sense aprofitar, que quedin residus i fins i tot alguna es podrà reparar. Ja hem fet preses de contacte, però ens reunirem en breu per perfilar els detalls i posar en marxa la iniciativa.

- Quines possibilitats veis a la Reserva Marina?
- El Club Nautic fou qui engegà la iniciativa i continua fent feina per aconseguir-ho. De fet, el 2 de juny es tornarà a fer el concurs de Fotografia Submarina, que fou una iniciativa que es creà per conscienciar sobre la necessitat d’aquesta Reserva. L’ànima del concurs és reivindicar-la. En principi, PSOE i Sumar Més duen la creació de la Reserva Marina dins el seu programa electoral i ara tenim pendent una reunió amb Vicenç Vidal, actualment membre del Congrés de Diputats, per veure en quin moment es troben les gestions. Sabem que gràcies a un estudi que es va fer al 2021 es reactivà la seva creació i ara ens han d’explicar com està tot. Sabem que està en marxa, però a la velocitat de l’administració...

-Hi havia pendent la col·locació d’unes boies ecològiques?
- Sé que hi ha un projecte de Ports d’instal·lar boies per fondejos però no en sabem res més. A dia d’avui no ho veig clar ja que és l’únic port de refugi amb serveis i és complicat que es pugui limitar. Estaria bé perquè la quantitat de barques a la badia de cada any augmenta i es massa pressió per les mides del Port.

- Teniu finançament per les vostres activitats?
- Únicament amb les quotes dels socis i, per segons quines activitats, amb col·laboradors. Volem intentar dur a terme una nova campanya de socis per augmentar el finançament. El club és sense ànim de lucre i es nodreix d’aquestes aportacions.

- Vos que sou submarinista, com ha canviat el busseig als darrers anys?
- Des del 2013 busseig amb botelles però, com la majoria, vaig començar fent pesca submarina. Amb el temps vaig canviar el fusell per una càmera i me dedic a fer fotos i vídeos per fer-ne difussió i conscienciar. De cada vegada es veuen menys espècies i més plàstics. La qualitat de l’aigua no és la mateixa. El més impactant (en positiu) que he vist ha estat un peix lluna a Sóller, però també he trobat rodes de cotxe, containers, gandules, bateries...

- Creis que les noves generacions són més conscients del que li fa falta a la mar?
- Falta molta cultura de la mar i no saben fins a quin punt està malament. De moment, tenim intenció de programar algunes neteges del fons i també realitzar xerrades de conscienciació per les escoles ja que com deia Jacques Cousteau: ‘no estimam el que no coneixem’.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.