Joan Ripoll Deyá (1975) és el nou batle de Deià des del passat dia 15 d’abril. Ripoll va estudiar un grau superior d’administració i durant quasi tres dècades ha treballat al Tren de Sóller, primer com a responsable de compres i posteriorment als tallers. Actualment, està d’excedència per dedicar-se exclusivament a la batlia del seu poble. A les darreres eleccions municipals va formar part de les llistes de l’agrupació DEIA. El seu accés a la batlia s’ha produït arran de la renúncia del fins ara batle, Lluís Apesteguia.
-Com i quan vàreu entrar en política?
-Tot i que sempre m’ha interessat poder treballar pel meu poble, la meva entrada a DEIA va ser després de mantenir una conversa amb Lluis Apesteguia que em proposà entrar a la seva llista. Vaig acceptar i ho vaig fer amb molta il·lusió.
-Però no vàreu entrar.
-No. Vaig quedar defora, però com que hi ha hagut algunes renúncies finalment a principis d’enguany vaig entrar a l’Ajuntament i em vaig fer càrrec de l’àrea de Policia.
-L’agrupació DEIA ha estat liderada Apesteguia, un polític de l’esquerra nacionalista. És DEIA d’esquerres?
-DEIA és una agrupació local, totalment independent, en la que hi caben totes les ideologies que no siguin extremistes. No seguim cap directriu de cap partit supramunicipal. Dins DEIA l’objectiu no és defensar la ideologia de cadascun dels components sinó treballar per al poble de forma democràtica.
-I vós, com definiríeu la vostra ideologia política?
-Personalment, em defineixo com a lliberal de centre. Tota la meva vida he fet feina i sempre defensaré els treballadors. La meva política és la coherència i treballar pel meu poble. Vull escoltar a tothom i, com vaig dir al meu discurs de presa de possessió, intentar que tots estiguem units.
-Deià també està massificat?
-Ens afecta a tots. Les infraestructures estan obsoletes i ja no són suficients per a tanta gent i tants de cotxes. A més Deià, és un poble protegit i ni tan sols tenim espai per fer un aparcament dissuasiu en condicions. L’única possibilitat seria devora l’antiga embotelladora, però el seu cost seria elevadíssim perquè s’hauria de fer un nou accés. Ara per ara és inassumible.
-La carretera MA-10, una de les saturades, travessa el poble. Té això solució?
-Només podem prendre mesures puntuals per evitar el col·lapse. En part ja ho vaig arreglar com a regidor suprimint algunes places d’ORA per evitar els embotellaments diaris que hi havia quan un autocar i un cotxe es creuaven. Ara hi ha una voravia i hem eliminat aquest punt negre.
-Seguirà en marxa el sistema d’accés a la Cala durant l’estiu?
-El sistema ha donat bons resultats, però ha generat un problema a la carretera general, que no és culpa nostra. La DGT hauria de vetllar perquè això no passi.
-La manca d’aigua és un dels punts dèbils de Deià. Quines solucions hi ha?
-M’agradaria molt tornar a plantejar la possibilitat de connectar Deià al dipòsit de Sa Costera, conduint l’aigua des de Sóller. És una reivindicació municipal que es descartà per l’elevat cost. Però crec que ho hauríem de tornar a intentar. Tampoc es pot descartar fer una petita dessaladora a sa Cala, i fa anys ja es va encarregar un avantprojecte. Seria només per a rec i neteja, sense abandonar la reivindicació de dur l’aigua de Sa Costera. En aquests moments hi ha recursos, però a l’estiu, a causa de l’augment estacional de població, haurem de tornar a dur camions per garantir el subministrament. Deià també hauria d’estar connectat a la xarxa elèctrica que arriba a Sóller, perquè ara l’única línia ens arriba de Banayalbufar-Valldemossa i quan hi ha avaria no tenim alternativa.
-I l’habitatge?
-La mancança per a la gent del poble és la mateixa d’altres pobles i hi ha gent jove que ha de partir. Però vam crear un Patronat d’Habitatge de manera que la gent que vulgui llogar ca-seva a l’Ajuntament ho pugui fer i nosaltres després ho oferim a un preu limitat a qui ho necessiti. Tenim dos o tres habitatges en marxa. L’objectiu és cercar un lloc per fer pisos de protecció oficial. Crec que en tot el poble només queda un solar on es podria fer. Ho estam mirant.
-Com teniu les obres de l’Ajuntament i de Can Vallès?
-Com sabeu durant les obres per millorar l’accessibilitat i suprimir barreres arquitectòniques, es va enfonsar el trespol de l’arxiu municipal. Ara la reforma està en pausa i és una de les feines que hem de reprendre. Pel que fa a Can Vallès, aquesta legislatura podrem arreglar la teulada, ja ho tenim adjudicat. La resta del casal serà a poc a poc. No serà abans de dues legislatures.
-L’oposició no va assistir a la investidura. Algun retret?
-Jo no estic barallat amb ningú o sigui que esper que la relació sigui bona.