La residència Fontsana Sóller i Amadiba han posat en marxa un projecte intergeneracional en què ambdues parts es veuen beneficiades. Les persones majors de la residència i els alumnes dels centres educatius d’Amadiba estan implicats en una proposta didàctica d’aprenentatge i servei en la qual els estudiants adquireixen coneixements alhora que ofereixen un servei a la comunitat, en aquesta ocasió als residents de Fontsana.
Al projecte educatiu, que s’ha inaugurat enguany, però s’ha creat amb l’objectiu que tengui continuïtat durant els pròxims anys, hi participaran unes 200 persones entre alumnat; residents; cuidadors; docents; psicòlegs i terapeutes ocupacionals. Concretament, els estudiants implicats a la proposta són els de segon curs de Formació Professional Bàsica (FPB) de les especialitats de Cuina i Restauració del centre educatiu i Accés i Conservació de les instal·lacions esportives.
El projecte estableix dues línies de participació, que estan centrades en tallers de cuina tradicional mallorquina i en activitats de restauració i rehabilitació del mobiliari de la residència. Cada quinze dies els alumnes acudeixen amb els seus docents a la residència, on els esperen amb il·lusió els majors, per dur a terme les feines programades prèviament al seu centre. Les activitats pretenen sensibilitzar i potenciar la participació i implicació dels alumnes a l’entorn, apropant-los a la realitat que viuen les persones majors que resideixen al centre i, a la vegada, dotant d’utilitat i significat a l’acció social. La iniciativa arrancà a finals de gener i durarà fins a maig.
Amadiba és una entitat sense ànim de lucre que pretén donar suport a les famílies amb fills dependents a càrrec seu. Quant a l’àrea educativa, des dels centres d’Amadiba s’imparteixen diversos estudis i cursos, com Formació Professional Bàsica, Formació Professional de Grau Mitjà i Programes de Qualificació Inicial (PQI), a més de disposar de Centres d’Educació Especial.
Com ja s’ha comentat, la proposta d’aprenentatge i servei està dividida en dues classes d’activitats. Cada quinze dies, els dilluns, els alumnes de FPB d’Accés i Conservació acudeixen a Fontsana per restaurar i rehabilitar el mobiliari de la residència. Així, l’alumnat posa en pràctica les competències específiques del seu títol fent feines de restauració i reparació del mobiliari del centre que es trobi en mal estat, donant-li una segona vida a través de tallers d’ebenisteria i fusteria. Durant les dues primeres sessions realitzades, els estudiants s’han encarregat de reparar el mobiliari dels espais exteriors de la residència. Segons Marian Vives i Xisca Vila, ambdues d’Amadiba, «els alumnes veuen que la feina que fan té un valor, que té un resultat real, i això és molt profitós». Les organitzadores conten que «ara, per exemple, han reparat el mobiliari del pati exterior, i per als alumnes és una satisfacció tornar quinze dies després i veure que els majors emprin les taules que ells arreglaren abans».
Per altra banda, els dimecres arriba el torn dels estudiants de FPB de Cuina i Restauració, qui organitzen conjuntament amb els residents tallers de cuina tradicional mallorquina. Durant les dues primeres sessions, els protagonistes han elaborat coca de trampó i galletes. L’objectiu d’aquesta activitat és realitzar un homenatge i rescatar de la memòria les receptes tradicionals mallorquines, que constitueixen interessos valuosos i significatius per a les persones majors, treballant alhora les competències específiques del títol. Marta Jorba, directora de Fontsana Sóller, explica que «els majors esperen impacients els dimecres, gaudeixen molt amb els tallers de cuina programats pels alumnes». La directora destaca que «hi ha molta feina darrera, no tan sols són les dues hores del taller, és molt important que es creïn sinergies entre la comunitat».