Paulette Mas Miquel (Marsella, 1932) és la propietària del casal modernista de can Mas, lloc on resideix des de 1968, quan el seu pare morí. Com si d’un museu es tractàs ja, la casa manté la mateixa essència de fa 100 anys quan es construí l’immoble, tot i que la família la comprà el 29 de juny de 1933. En aquell moment, Paulette Mas només tenia un any i la casa es coneixia per can Ledesma. Des de llavors, la família passà tots els estius a Sóller.
Just quan es compleixen 90 anys que la propietat adquirí l’edifici i els horts adjacents i després que l’Ajuntament rebutjàs la donació de Paulette Mas al poble, l’espai es convertirà en una casa-museu gestionada per una fundació. Aquesta fundació durà el nom de Vicenç Mas Coll, el pare de l’actual propietària, la qual es convertirà en presidenta honorífica de la institució que es constituirà de manera oficial demà. L’entitat estarà integrada per deu membres procedents del món de la cultura; l’art; el patrimoni i la natura i també amb un representant de l’Ajuntament, qui formaran part del futur projecte «perquè ho pugui visitar tothom», comentà emocionada, Paulette Mas, qui ha preferit mantenir-se en l’anonimat.
La benefactora està convençuda que ho deixa «perquè no vull que es perdi la cultura de Sóller» i es mostra satisfeta i contenta que «continuï amb un projecte de caràcter privat».
El casal modernista de Can Mas compta amb sis habitacions; dos banys; dos menjadors i altres estances repartides en tres plantes i que estan decorats amb peces de col·leccionista. Des de l’entrada ja s’intueixen les vidrieres i decoració de l’època i que la propietària ha mantingut al llarg del temps i que es podran visitar una vegada que l’edifici sigui un museu, que compta amb més de 50 obres pictòriques del segles XIX i XX. De fet, «és la primera vegada que obro ca nostra perquè es vegi, però ho faig en un moment en què em sent segura que quan no hi sigui tot continuarà igual», expressa Mas asseguda a una butaca vora la finestra que dona a les bastides que té davant i que subjecten la façana del Defensora.
Pel que fa al jardí, és la part «que més m’agrada de la casa, juntament amb el que anomen la sala bona». Quan encara es podia moure amb facilitat, Mas hi passava moltes hores cuidant les plantes i posant verd en aquest pulmó de Sóller que compta també al costat amb un hort de més de 200 tarongers. La intenció és amb el nou projecte «poder passejar pel jardí i gaudir d’un espai amable i planer» i mentre encara es perfilen els detalls d’altres estances, als porxos s’hi ubicarà el museu d’Indumentària, que acabarà d’arrodonir una casa plena d’objectes i detalls procedents dels immigrants francesos.
Vicenç Mas Coll
Qui fou el comprador de la casa, Vicenç Mas va ser un gran col·leccionista de segells. Arribà a tenir fins a 60 àlbums filatèlics amb exemplars arribats de tots el món. La seva filla recorda com aquesta afició el dugué a ser col·laborador durant molts d’anys al Setmanari Sóller parlant de filatèlia.
En aquest ambient va créixer també Paulette Mas, envoltada de cultura i de més de 2000 llibres que té a casa. Per aquest motiu, té un especial record de la seva participació des de 1972 al Casal de Cultura, on hi coincidí amb Adela Oliver. «Cada diumenge hi havia actes i era un local molt concorregut on es feia molta cultura», explica. Així, confia que Sóller pugui tenir un altre espai «per al gaudi de tothom» dins el cor del poble.
Cal recordar que el casal modernista de Can Mas està situat al carrer de Reial.