Setmanari d'informació local - 139 anys

Una mirada feminista del que és rural

L'exposició 'Dones fent paisatge' reflexiona sobre el paper real de la dona de camp en contrast amb la imatge idíl·lica de la promoció turística de Mallorca dels 60

El paper real de la dona al camp mallorquí per trencar els seus estereotips al voltant de la seva tasca és l'eix que guia l'exposició Dones fent paisatge Territori, turisme, ruralitat i gènere, una mostra fotogràfica que aquest divendres es va presentar a Raixa i que parteix d'una investigació de la periodista Empar Bosch on va recopilar un centenar d'imatges de dones pageses als anys 60. La mostra, composta per sis panells estarà, disponible fins al 16 d'abril.

La periodista va entrevistar 12 dones grans que van viure a la Serra de Tramuntana i va analitzar el seu paper a la Mallorca rural. Tot aquest treball es troba al llibre Dones fent paisatge, editat pel Consorci Serra de Tramuntana i Casa Planas. «És important reflexionar sobre la tasca de les dones, històricament amagada, ja que ens permet construir nous relats de la nostra identitat cultural amb una perspectiva de gènere», va compartir divendres la investigadora i periodista. La consellera de Territori del Consell de Mallorca, Maria Antònia Garcías, va puntualitzar que han localitzat més de 250 collidores d'oliva, un col·lectiu que va rebre la Medalla d'Honor i Gratitud 2021.

«Són l'última generació que poden explicar en primera persona com era viure en un món tan diferent del de l'època actual». D'això va l'exposició. Un record a la dona pagesa de la meitat del segle XX, que marca la mostra fotogràfica, pretén contrastar amb la imatge idíl·lica de la promoció turística de Mallorca dels 60. En aquells moments, el boom turístic de l'Illa utilitzava la imatge de la pagesa com un reclam. Casa Planas compta amb un fitxer de més de tres milions d'imatges on s'evidencia aquest fet. I la majoria d'aquestes fotos són una creació romàntica i pintoresca de la dona rural en un entorn aliè a la dura realitat que és el camp. Amb tot, la consellera Maria Antònia Garcías va assenyalar que «donar veu a totes aquestes dones i recordar els seus treballs, com a recol·lectores, carboneres o camperoles, és donar-les a conèixer a les generacions presents i futures».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.