Dimarts matí el Port de Sóller es convertí en l’escenari d’una trobada d’embarcacions de vela llatina que simbolitzaven l’agermanament dels ajuntaments de Port Vendres i Sóller. Un total de 14 embarcacions provinents de Catalunya, França i Menorca tocaren port als voltants de les 10 del matí, escoltades pel llaut Balear, del Consell de Mallorca, que els companyà des de l’entrada de la badia.
Els tripulants foren rebuts per alguns integrants de l’Estol de Tramuntana, que els oferiren balls típics de la Vall, i molt ben acompanyats pels Xeremiers de Sóller. Després de l’animada recepció, el batle, Carlos Simarro, els donà la benvinguda i agraí a tots la col·laboració. en especial al comandant de la Base per totes les facilitats rebudes. Arribà el torn de paraules i el comandant de la Base, Javier López-Cerón, agraí la iniciativa i l’ambient que es creà al moll. La directora insular de Patrimoni, Kika Coll, també volgué agrair la feina feta i afirmà que «són moments per compartir grans i petits, i que tothom pugui conèixer aquesta part de la història». Per la seva banda, Albert Forés, director del Museu Marítim de Mallorca, lloà la tasca feta per tots i considerà que aquestes iniciatives fan mantenir viva la història marítima. Acabat els torns de paraula, els patrons de les embarcaions feren entrega d’un petit obsequi al batle de Sóller.
Una vegada finalitzada la benvinguda per part de les autoritats, era l’hora d’apropar-se a algunes de les embarcacions i parlar amb la tripulació per saber com havia transcorregut la travessia.
Ricard Cassoly, patró de l’embarcació ND de Consolation (amb 105 anys d’història), sortí amb la seva tripulació de Port Vendres i pràcticament navegà durant dos dies fins arribar al Port de Sóller, amb una aturada a Calella. La tripulació està formada per sis persones i comenta que el projecte inicial era el d’unir el continent amb les Illes. Però la seva amistat amb Jaume Amengual (el precursor de la iniciativa) l’abocà a participar amb aquest agermanament dels dos ports. Cassoly considera que el més important d’aquesta fita és «teixir lligams entre Sóller i Port Vendrés».
L’embarcació Sa Rata, amb una tripulació de quatre persones, arribà al Port des de Cadaqués (Catalunya).
El seu patró, Emili Armengol, explica que en aquesta ocasió varen haver de realitzar la travessia amb motor degut a que al llarg de tot el viatge dugueren el vent de proa però que, malgrat tot, li ha semblat una experiència molt interessant, i que «el més important és conèixer gent».
Sa Rata és una embarcació amb 95 anys d’història. També Porthos arribà al Port de la mà del seu patró, Guillem Dimur, i procedent de Cervera. Amb un total de sis persones a bord, partí dilluns matí i arribà a Sóller dimarts, tota una jornada de navegació. La nau es construí al 1927 i Dimur creu que «ha estat una experiència boníssima, hem fet nous amics i realment hem estat en germanor».
El Ciutat de Badalona arribà al Port dirigit per Jordi Garcia, un dels patrons de la nau, ja que es tracta d’un vaixell escola de 70 tones de pes, tot de fusta, i molt complicat de manejar, segons afirma el patró. La tripulació està formada per persones voluntàries que van instruint els nous mariners, i totes les feines es fan a mà. Per ells, ha estat una grata experiència.
L’impulsor de la navegació des de Port Vendres al Port de Sóller ha estat Jaume Amengual, que aprofità en tot moment per agrair les facilitats trobades, tant per part de l’administració, com per part de les embarcacions participants. Amengual és una persona molt lligada a la recuperació d’oficis relacionats amb la mar i ha estat qui ha engrescat patrons i tripulacions per poder fer aquest agermanament per la mar.
Recepció oficial
Dimecres migdia, el batle de Sóller i altres membres del consistori reberen a la sala magna a la regidora de Cultura de Port-Vendrés, Mònica Guillovet-Gelys, acompanyats d’alguns representants de les embarcacions arribades al Port i una representació de l’Associació França Vall de Sóller. Simarro i Guillovet intercanviaren presents, Simarro va entregar a la regidora un escut de plata, un lot de productes locals i un lot de llibres i Guillovet li va fer entrega d’una bandera i una insígnia. Monica Guillovet expresà la seva intenció de mantenir viu aquest agermanament i agraí la tasca de «totes les persones que han donat vida a aquest esdeveniment».