Setmanari d'informació local - 139 anys

L’Arxiu del Regne recorre la història de Mallorca entre el ‘Desastre’ del 98 i l’arribada de la II República

53419

L’Arxiu del Regne de Mallorca, adscrit a la Conselleria de Turisme, Cultura i Esports, a més de les seves funcions d’arxiu històric, desenvolupa activitats culturals en relació a esdeveniments diversos sobre els quals conserva documentació, com han estat els casos de les Germanies a Mallorca o l’aniversari del naixement de Jaume III.

Enguany es commemoren els 125 anys de la guerra de Cuba i Filipines (1898) i el centenari de la dictadura de Primo de Rivera (1923) amb el programa Mallorca entre dos segles. Del ‘Desastre’ a la II República 1898-1931, que es durà a terme des d’aquest mes de novembre fins al febrer del 2024. Seran un cicle de conferències, els dimarts a les 19 hores, i un altre de projeccions, els dijous a la mateixa hora, a la seu de l’entitat, al carrer Ramon Llull, 3, a Palma.

El cicle de conferències serà inaugurat pel doctor en història i escriptor Juan Carlos Losada, coautor amb Gabriel Cardona de la biografia Weyler, nuestro hombre en La Habana. La resta d’intervencions correran a càrrec dels professors de la Universitat de les Illes Balears Eduardo Pascual, Sebastià Serra, Pere Fullana, Antoni Marimon i Jordi Maíz; la historiadora i editora Catalina Martorell; els escriptors Sebastià Alzamora, Rosa Planas, Albert Herranz i Cristòfol Mateu, autor aquest d’una tesi sobre la dictadura de Primo de Rivera a Mallorca. També intervindrà el periodista i llicenciat en Història Francesc M. Rotger, coordinador de tots dos cicles.

Personatges d’aquest període, com Antoni Maria Alcover, Antoni Maura o Joan March, i aspectes como el sistema polític, la guerra del Marroc, el feminisme o el moviment obrer, seran alguns dels continguts d’aquestes conferències.

Pel que fa al cicle de cinema, l’integren vuit pel·lícules ambientades en la mateixa època, entre el 1898 i el 1931. Es projectaran Los últimos de Filipinas, de Salvador Calvo; El coronel Macià, de Josep Maria Forn; Inconscientes, de Joaquín Oristrell; El crimen de Cuenca, de Pilar Miró; La verdad sobre el caso Savolta, d’Antonio Drove; La sombra de la ley, de Dani de la Torre; Blocao, de Pere March; i Belle Epoque, de Fernando Trueba.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.