El ple del Parlament ha aprovat aquest dimarts la Llei de Suport a les Famílies de Balears després d'incorporar quatre esmenes durant el debat, tres d'elles transaccionades.
En concret, s'han aprovat dues esmenes de MÉS per Menorca, una del PP i una altra de Podemos. S'havien mantingut 42 esmenes que no varen ser aprovades en comissió, però no s'han debatut totes perquè algunes han estat retirades.
La consellera de Serveis Socials i Cooperació, Fina Santiago, ha explicat durant la seva intervenció que amb aquesta llei el Govern compleix amb «un compromís» i «donam un pas cap a una societat més plural on predominen estructures de família més flexibles».
Santiago ha destacat que la família «és la institució que més ha perdurat en la història de la humanitat» i «segueix sent una institució de referència» encara que «aquesta referència ja no és única ni estable i és molt diversa en la seva expressió social». En particular, la consellera ha citat com a exemples famílies de parelles homosexuals, monoparentals, divorciades, d'acolliment temporal o permanent, entre altres situacions.
També ha defensat que existeixen «altres tipus de família que no es basen en relació de parella o filioparental», com per exemple «germans adults o amics que viuen junts». Per això, la llei «no defineix el que és una família perquè és pràcticament impossible», però sí estableix el concepte de famílies amb necessitats especials -com a famílies nombroses, monoparentals o víctimes de violència masclista, entre altres exemples-.
Santiago ha dit que la llei crearà «nous drets i prestacions per a les famílies» i donarà un «tractament especial i prioritari» en els serveis públics a aquelles amb necessitats especials. Així, el text establirà noves «obligacions» de les administracions, com per exemple, que als pressupostos hi hagi beques per a menjador escolar.
Ajudes a orfes de violència masclista
Un dels punts que més ha centrat el debat ha estat l'apartat sobre les ajudes a menors orfes de violència masclista, que en Comissió ja va incorporar una esmena del partit Ciudadanos per incloure també a víctimes de violència conjugal. Això ha estat criticat per la consellera perquè entén que discrimina els fills de parelles de fet i estables.
Durant el debat, el diputat de MÉS per Menorca, Josep Castells, ha rebutjat que incloure els orfes víctimes de violència conjugal a l'apartat d'ajudes per a menors suposi una equiparació amb les víctimes de violència masclista ni una «invisibilització». «No tenia sentit discriminar entre un tipus d'orfe i un altre», ha dit Castells a la consellera.
Amb tot, el partit Ciudadanos ha proposat una transacció 'in voce' per incloure també com a víctimes als orfes per violència «entre persones amb una relació anàloga a la conjugal», a la que MÉS per Menorca s'ha mostrat favorable.
No obstant això, des de Podemos la diputada Marta Maicas ha criticat que l'article «ha quedat entelat» amb l'esmena de Ciudadanos que, segons ella, «menysprea la problemàtica de la violència masclista».
Igualment, la diputada de MÉS per Mallorca Agustina Vilaret s'ha mostrat en contra perquè «la intenció del text original era reparar el dany davant la violència masclista». Segons Vilaret, l'esmena incorporada «introdueix una visió retrògrada retrògrada» en parlar de violència conjugal.
Esmena sobre l'avortament
Durant la intervenció del PSIB Sílvia Cano ha fet referència a la seva esmena, també introduïda en Comissió, que parla sobre «garantir el dret a la salut sexual i reproductiva i d'interrupció voluntària de l'embaràs».
Aquesta esmena ha estat criticada per la diputada del PP, María José Ribas, durant el debat. Ribas ha recordat que el d'aquest dimarts «no és un debat sobre l'avortament», sobre el qual Balears no té competències.
A això, Cano ha contestat que no pensava que l'elecció de Pablo Casado com a president del PP «tendria un efecte tan immediat».
Així mateix, el PP havia plantejat esmenes per ampliar la part de la llei sobre protecció a la maternitat i el PSIB s'ha mostrat en contra perquè entén que el contingut del text ja és suficient.
Per la seva banda, la diputada del PI Maria Antònia Sureda ha recalcat que les famílies «s'han diversificat» en l'actualitat, la qual cosa ha donat lloc a una situació que «és necessari normalitzar». El PI ha manifestat que comparteix el to de l'articulat perquè «respon al compromís de vetlar per la protecció de totes les famílies» però ha lamentat la «poca predisposició al diàleg» per part de l'esquerra quant a custòdia compartida.