Setmanari d'informació local - 139 anys

La quarta edició d’Obrim la Memòria estarà dedicada a Maria Mayol

El cicle impulsat per Més per Sóller reivindica enguany la figura de la sollerica i Filla Il·lustre de Sóller posant especial esment en l’educació durant la Segona República

Un any més, la formació Més per Sóller impulsa una sèrie d’activitats encaminades a recordar i posar en valor la Memòria Democràtica mitjançant un programa que arranca avui al Casal de Cultura. L’edició d’enguany reivindica la figura de la sollerica i Filla Il·lustre de Sóller, Maria Mayol, la qual destacà entre molts d’àmbits, per ser la primera dona de les Balears que es presentà en unes eleccions i que participà en l’avantprojecte d’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears de 1931.

Per conèixer més en profunditat aquesta personalitat tan rellevant de la història de Sóller, la doctora en història Isabel Peñarrubia farà una conferència avui sobre «Maria Mayol. La lluita per la identitat i la democràcia».

SOLLER - Més organitza la quarta edició del cicle ‘Obrim la Memòria’ que arranca dia 21.

L’edició d’enguany d’«Obrim la Memòria» també té un espai especial per a l’educació durant la Segona República (1931-1936). Per tant, per aprofundir en els valors que es desenvoluparen durant aquest període de la democràcia de l’estat espanyol, la doctora en Ciències de l’Educació i catedràtica de la Universitat de les Illes Balears, Francesca Comas parlarà de «La república dels mestres», després de Peñarrubia.

El cicle continua demà dissabte, al mateix Casal de Cultura amb la projecció de la pel·lícula «El mestre que va prometre el mar» basada en la novel·la de Francesc Escribano i que explica la història del mestre Antoni Benaiges, destinat l’any 1935 a Bañuelos de Bureba (Burgos), on introdueix mètodes d’ensenyament innovadors i inspiradors entre els nens, així com la història actual de l’Ariadna, que buscava el seu besavi desaparegut durant la Guerra.

SOLLER - MemoriahistóricaMes per Sóller consolidó el sábado la recuperaciónde la Memoria Históricacon la segunda edici

Cal recordar que cada any el cicle es dedica a un període destacat de la història més recent i que des de la formació volen recordar a la societat. Entre els temes tractats anteriorment s’hi troben els camps de concentració, els batles republicans o la repressió franquista. Com en anys anteriors, la portaveu, Laura Celià, acompanyada d’altres integrants de la formació que es concentraren davant el Monument als Caiguts, volgué remarcar «la importància de tractar aquests temes, els quals l’equip de govern sempre s’ha mostrat reticent. No obstant això, sobretot volem ressaltar la figura de Maria Mayol, una figura que per a nosaltres mereix encara més reconeixements i que se la conegui més». Celià aprofità el moment per recordar que «queda molta feina quant a memòria història i sobretot amb el Monument dels Caiguts, i fer una remodelació integral de tot l’espai que s’haurà de repensar col·lectivament en algun moment».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.