Setmanari d'informació local - 139 anys

Tallers a tota màquina per ‘vestir’ la Fira

La demanda per tenir una bona peça de roba de pagès no ha aturat de créixer els darrers anys i són moltes les cosidores que confeccionen vestits per les festes de maig

El torn més veterà de Can Dulce cus unes tres hores cada dimarts. | I. Cabrer

Per grans, petits, familiars, coneguts o veïnats... Els tallers de costura i les sales de les cases particulars corren aquests dies per confeccionar les peces de tela fetes a mà que vestiran les solleriques i els sollerics per la Fira. Es tracta de creacions principalment fetes per dones, confeccionades a mida, i que formen part de la indumentària tradicional que lluiran sigui per l’ofrena de flors o pel dia del Firó. La demanda no s’atura de créixer i són moltes les persones que fa mesos preparen faldes, gipons, rebosillos, calçoneres, faldetes, davantals, guardapits i qualsevol altra peça que es cus a mà i amb molta delicadesa.

Catalina M. Trias és una de les persones més veteranes que ensenya a cosir a la Vall. Fa 43 anys que començà amb un taller de costura i ara té prop de cent cosidores que acudeixen a Can Dulce gairebé tots els dies de la setmana per aprendre a cosir. «A partir d’aquest mes ja hi comença a haver nervis per tenir tots els vestits a punt per a les festes», comenta Trias, qui explica que ha de fer hores extres també els dissabtes capvespre i els diumenges «per fer els vestits a les Valentes Dones». No obstant això, Trias hi posa tot de la seva part perquè no es perdi la tradició de crear vestits de pagesa i de pagès «amb peces del segle XIX, vestits de rústic i de mig mudar», explica a la sala on cus un grup que fa 40 anys que confecciona roba tradicional.

Un altre grup que també es reuneix els dimecres a l’Hospici, són les cosidores de l’Estol de Tramuntana. Aquesta associació de ball tradicional confecciona tot l’any de manera voluntària peces «d’indumentària tradicional amb la finalitat que la gent vagi ben vestida», comenten. Tot allò que fan ho venen per mantenir l’associació de ball, tot i que «moltes coses que ja hem cosit es venen durant tot l’any per la gran demanda». L’agrupació es dedica sobretot a crear peces d’estil rústic tot i que «darrerament reproduïm peces antigues que estan en mal estat que lluïm quan feim alguna mostra d’indumentària».

Juan González i Francisca Ameller intenten fer-se un lloc al món laboral amb «Sa Valenta Indumentària». González explica que fa un any que creà aquest projecte de confecció de roba i complements i també d’assessorament amb vestimenta tradicional «i d’ençà que es van anunciar qui serien les valentes Dones hem tengut una allau de comandes que no hem pogut acceptar arran de la gran quantitat de peticions que tenim».

Com tantes altres cases particulars, són moltes les dones que cusen des de caseva per fer els vestits a familiars i coneguts. És el cas de Maria Peñas, qui elabora peces sobretot de rústic durant tot l’any. Així mateix, reconeix que hi ha gent que sap que cus «i em demana si li puc fer alguna peça, però enguany he hagut de dir que no a moltes persones perquè no tenc més temps», comenta.
Ara que falten menys de 50 dies, és el moment de setjar la roba, fer els darrers retocs i acabats per anar ben vestits durant les festes de maig.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.