Setmanari d'informació local - 139 anys

Un projecte etnobotànic entre Sóller i Sri Lanka

Part de l’equip del MUCBO coneix la realitat educativa del país asiàtic per crear un recurs didàctic que treballi els usos de les plantes i que es pugui emprar tant aquí com allà

L’equip del MUCBO interactuant amb els estudiants de Sri Lanka.

Archbotanika’ és un projecte europeu d’etnobotànica que té com a finalitat estudiar els combustibles fòssils i l’ús de plantes en cultures preindustrials. La iniciativa és coordinada per l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), i hi participen la Fundació Jardí Botànic de Sóller i Museu Balear de Ciències (MUCBO), la Universitat de les Illes Balears (UIB), el Museu d’Història Natural de París i la Universitat de Peradeniya, Sri Lanka. La idea inicial del projecte era conèixer com cultures preindustrials continuen fent ús de combustibles, com el carbó, i l’ús que donen a les plantes. Per això, part de l’equip del MUCBO ha estat un mes a Sri Lanka analitzant aquests aspectes. El projecte té diferents vessants, i el MUCBO s’encarrega de la part educativa. Per això, durant aquestes setmanes els responsables han conegut la realitat educativa de Sri Lanka per tal de crear un recurs didàctic que serà presentat en el seu pròxim viatge, que serà el mes de febrer del pròxim 2026.

A Sri Lanka es desplaçaren a principis de gener el gerent del MUCBO, Daniel Morales, el conservador, Rafel Matamales, i les dues educadores Paula Munar i Aina Martí. Durant aquests dies han treballat en l’adaptació de l’activitat preparada a Sóller anomenada ‘La utilitat de les plantes’ amb els alumnes de Sri Lanka. Aquesta setmana els protagonistes han fet una valoració de la seva experiència a Sri Lanka. Sobre el sistema educatiu que es varen trobar, comenten que «allà continuen emprant el sistema educatiu tradicional, amb el professor dictant lliçons als alumnes». Parlant de l’aplicació de la seva activitat i la rebuda obtinguda, expliquen que «ens van sorprendre els coneixements sobre plantes que tenen els estudiants, són molt elevats. Per exemple, vàrem demanar per a què empraven les plantes, i tots ens feren llistes llarguíssimes. A més, la gent de fora també era experta, es nota que allà tenen una cultura de plantes molt més arrelada, les continuen emprant sovint per a tot». Per altra banda, sobre el futur recurs didàctic, expliquen que «el pròxim any visitarem escoles públiques i rurals, enguany hem visitat escoles privades. El recurs el farem amb dos nivells, un més bàsic que l’altre, perquè no sabem el que ens trobarem. L’objectiu és que sigui un material manipulatiu i dinàmic, perquè surtin del seu dia a dia. A més, hem d’idear aquest recurs per tal que encaixi tant a Sri Lanka com a les Balears, Catalunya i París».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.