Setmanari d'informació local - 139 anys

La regularització d’obres il·legals en rústic tendrà poca incidència a la Vall

Al protegit a la Llei d’Espais Naturals les obres han de ser anteriors a 1991

El procediment de legalització extraordinària d’obres il·legals o fora d’ordenació, instal·lacions i usos del sòl rústic, aprovat aquesta setmana pel Consell de Mallorca pràcticament no servirà, a la comarca de Sóller, per regularitzar obres realitzades en sòl rústic protegit per la Llei d’Espais Naturals (LEN) com a ARIP o ANEI, entre altres figures.

Aquesta condició té especial rellevància a Sóller i municipis veïns de Fornalutx i Deià, on gran part del territori està afectat per la LEN. Segons les fonts consultades, en aquestes zones sols es podrien regularitzar les construccions realitzades abans del 10 de març de 1991, data d’entrada en vigor d’aquesta llei. Cal recordar que la majoria de finques rústiques de muntanya de la comarca -olivars i possessions- estan situades en zones protegides per aquesta norma, però que la pressió urbanística sobre elles s’ha produït sobretot en els darrers 20 anys.

Per altra banda, en el cas concret de Sóller, una altra bona proporció del seu sòl rústic no afectat directament per la LEN, està regulada pel Pla Especial d’Horts, i per tant també té la consideració de sòl rústic protegit.

En aquest darrer cas sols es podrien regularitzar les obres il·legals (edificacions, instal·lacions, etc.) que haguessin estat construïdes abans de l’entrada en vigor de la Llei d’ordenació i ús del sòl, de 29 de maig de 2014.

Ajuntaments
Els Ajuntaments de la comarca segueixen valorant com afectarà aquest polèmic decret la seva normativa. En el cas de l’Ajuntament de Sóller, segons el regidor d’Urbanisme, Juanan Lorente, «els serveis tècnics i jurídics continuen estudiant el decret per tal d'aclarir tots els dubtes que puguin sorgir per a la seva aplicació, ja que és molt complex». Lorente admet que hi ha hagut gent que ja s’ha interessat per regularitzar obres i assegura que «quan els tècnics ho tinguin clar reunirem els sectors afectats per explicar el que es pot i el que no es pot fer». Pel que fa a Deià, el seu batle, Lluis Apesteguía, ha assegurat que «pel que fa a possibilitat de legalització no afectarà pràcticament gens el poble de Deià, ja que tot el sòl rústic del municipi està inclòs dins zones protegides per la LEN i no hi ha ni un pam de sòl rústic comú ni en principi ens consten construccions il·legals anteriors a 1991».

Cal recordar que els xalets de Llucalcari foren esbucats per l’Agència de Defensa del Territori. Segons Apesteguía el que sí que podria tenir impacte als municipis de la Serra és la supressió de les APR (Zones de Protecció de Riscos) on ara no es pot construir malgrat que es disposi de la parcel·la mínima.

Fornalutx es troba en una situació urbanística similar a la de Deià.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.