Setmanari d'informació local - 139 anys

La falta de pluges posa en perill la campanya d’oliva negre

La collita hauria de començar a finals de gener, però els fruits ja estan ruats a l’arbre

54815
SOLLER - La Cooperativa comenvßa a trencar l‚Äôoliva de taula. En la primera setmana de l‚Äôactual campanya hi han entrat un total de 1.400 quilv=grams. | M.M.

Mallorca pot quedar enguany sense producció d’oliva negra. La falta de precipitacions està afectant de ple al sector primari de l’illa i, si bé la veu d’alarma la donaren fa dues setmanes els productors de cereals i ferratges, ara la preocupació per la situació del camp es trasllada a la Serra de Tramuntana.

El president de la Cooperativa de Sant Bartomeu, Miquel Gual, ha assegurat aquesta setmana que està en perill la campanya de l’oliva negre. «Mai havia vist que l’oliva estàs ruada en un bon mes de desembre», assegura davant la preocupació que impera de perdre tota la collita d’oliva negre d’enguany.

Si bé enguany l’esplet d’oliva tant per fer oli com oliva verda de taula ha estat molt bo, la falta de pluges posa en perill la campanya d’aquesta casta d’oliva. En realitat, els arbres tenen molt de fruit, afegeix Gual, és més, «són olives sanes ja que no hem tingut plagues», el problema rau en que «l’arbre ha entrat en estrès hídric i ha començat a arruar les olives», afegeix Gual.

Si en dues o tres setmanes no plou, el president de les cooperatives de Sant Bartomeu i de Camp Mallorquí creu que el fruit caurà de l’arbre perquè s’haurà assecat, pel que no es podrà ‘salvar’ res. L’opció de collir-la ara no es contempla perquè encara és massa prest i no ha madurat prou. En realitat, si tot anàs com sempre, la campanya hauria d’arrancar a finals del mes de gener o principis de febrer.

Aquesta situació afectaria a una vintena de productors d’oliva negra, un producte que segons Gual té molt bona acollida entre els consumidors ja que és exclusiu i se’n fan poques quantitat. «Sabem que sempre té sortida comercial ja que té un públic molt fidel», assegura. Les previsions eren que enguany hi hauria gran quantitat de producció ja que la primavera va ser plujosa i això ajudà a l’arbre. Per això Gual estimava que es podrien arribar a recollir entre sis i dotze tones. Ara però, la situació ha canviat radicalment. «La situació canvià radicament a l’octubre quan gairebé no va ploure i empitjorà el mes de novembre sense precipitacions. Estam a finals de desembre i tampoc ha plogut», lamenta el president que recorda que per ‘salvar’ l’oliva hauria de ploure en un termini màxim de dues o tres setmanes. «Sinó, tot estarà perdut», afegeix.

L’opció que tendran els productors d’aquest tipus d’oliva serà fer-ne oli, en comptes de vendre-la com a fruit de taula. «Hem de tenir en compte que la majoria de pagesos han fet oli o han venut l’oliva verda de taula, pel que les pèrdues no seran de tota la producció com pot ocórrer als conreadors de cereals», recorda.

Precisament fa unes setmanes Gual assegurava que la campanya d’oliva verda de taula amb segell de qualitat havia estat «excepcional» amb xifres de «rècord». «L’any passat només arribàrem a les 8 tones d’aquest fruit perquè va ser una mala anyada, enguany podem arribar a les 80 tones entre oliva verda, trencada i negra», deia en el seu moment. Aquesta xifra ara s’haurà de rebaixar si la climatologia continua com fins ara.

Gran preocupació al Migjorn

Les conseqüències del canvi climàtic i la sequera hídrica que pateix Mallorca es deixen notar a la Serra de Tramuntana però on realment ja està afectant de ple son als municipis del Migjorn de Mallorca com Campos, ses Salines o Santanyí on els camps de ferratges o cereals estan secs. Aquells que havien sembrat, ja han perdut la collita pel que no hi haurà ferratges o pastures per als animals.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.