La recollida de la fracció orgànica cau en picat. Si l’any passat a la mateixa època l’empresa pública Sóller 2010 havia transportat a Tirme més de 183 tones, amb el que duim d’any només se n’han recollit 53,7, una xifra molt per davall de la temporada anterior quan es va posar en marxa per primer cop el servei. Tot i que el servei començà en una vintena d’establiments, des de Sóller 2010 indiquen que la recollida ha davallat considerablement «perquè de moment es tracta d’una aposta voluntària», la qual cosa fa que els negocis no separin la matèria orgànica del rebuig ni se sumin més establiments a la iniciativa que en un futur es convertirà en obligatòria.
Per contra, la recollida de fems va en augment i quasi s’ha arribat a la mateixa xifra de tones que en tot l’any passat. De fet, mentre el juliol i l’agost de 2022 es recollien entre 21 i 22 tones diàries de rebuig, enguany s’arribava a les 28 tones diàries. Segons el regidor de Governació, Carlos Darder, «això és deu a la quantitat de gent que ha vengut a una temporada turística llarga» que ha augmentat cada mes amb una mitja de 26 tones. Així, si en tot el 2022 s’arribà a gairebé 6.600 tones, el 2023 ja se n’han registrat 5.500, tot i que falta un trimestre per finalitzar l’any.
Si bé Sóller 2010 fa cinc rutes diàries que abracen Sóller i el Port, una per a la fracció orgànica i quatre per al rebuig, aquest estiu el servei s’ha vist desbordat. En aquest sentit, Darder confirmà que hi ha pendent «reforçar la plantilla de l’empresa pública». Així mateix, assegurà que s’ha de continuar «incentivant els negocis a separar el rebuig de l’orgànic, una campanya que iniciarem per a la pròxima temporada», digué.