El Ministeri de Defensa acaba de fer públics per primera vegada 80 expedients de casos OVNI que inclouen entre d’ells alguns succeïts a Sóller, entre d’altres casos relacionats amb les Illes Balears.
El nom de Sóller va ser extremadament popular entre els ufòlegs dels anys 70 a 90 del segle passat per ser considerat, com tota la Serra de Tramuntana i el seu litoral, un «punt calent» del fenomen OVNI. Ara les persones interessades poden consultar per primera vegada tota la documentació en format digital a través de la Biblioteca Virtual de l’Exèrcit de l’Aire. Aquests expedients secrets, al menys en el cas de Sóller, van ser desclassificats ja fa anys.
Cas Manises
El cas més conegut -sobre el que s’han fet molts reportatges i documentals- és l’anomenat Cas Manises que relata en un extens informe de 147 pàgines (un dels més amplis i complets dels que elaborà el Comandament Aeri) com a la matinada del dia 12 de octubre de 1979 un avió de passatgers Super-Caravelle que cobria la ruta entre Palma i Tenerife havia hagut de realitzar un aterratge d’emergència a les pistes de l’aeroport valencià de Manises, ja que l’aparell havia estat perseguit per estranyes llums supersòniques que van obligar el pilot a prendre aquesta decisió. La mateixa nit dos sollerics, Pep Climent i Joan Coll observaren des de l’Alqueria del Comte el mateix fenomen i Climent, que duia una càmera, immortalitzà aquesta coneguda imatge.
El sen demà militars de l’exèrcit de l’aire es personaren al taller mecànic on treballava Pep Climent i l’instaren a lliurar els negatius. Amb els militars, anaren a la cafeteria Menphis de Plaça, on el seu popular propietari Joan Coll, guardava les fotos i les van lliurar als militars.
El coronel, ja retirat, Cristóbal Sbert, que va ser delegat de Defensa a Balears, va ser en aquell moment l’oficial de l’exèrcit de l’aire, llavors destinat a Son Sant Joan, a qui l’instructor del cas ordenà requisar els documents que es van incorporar després a l’expedient confidencial. Tòfol Sbert recorda aquell fet molt bé: «Jo era tinent i des de València ens van demanar que realitzéssim aquesta operació. Vaig anar a Sóller amb un suboficial i vaig prendre declaració a Pep Climent i Joan Coll, al bar Menphis, i m’entregaren els negatius» recorda Sbert en declaracions a aquest diari.
Per la seva banda Pep Climent, qui mai no ha recuperat aquests negatius, ha explicat el seu cas en nombroses ocasions essent encara avui en dia el cas Manises un dels més misteriosos dins el fenomen OVNI. Climent encara va ser protagonista fa només uns mesos d’un documental emès per Canal Historia. L’expedient va ser desclassificat l’any 1992.
Objectes a 540.000 km/h.
El segon expedient ara fet públic es refereix a un suposat OVNI que haurien captat els controladors del radar de l’Estació de Vigilància i Control del Puig Major (EVA7) el mes de juny de l’any 1975. L’expedient s’obri el 1992 quan el llavors cap de l’EVA 7 remet al comandament un article publicat per la revista Año Cero en el que un exmilitar destinat al Puig Major en aquelles dates, l’ex tinent coronel Pedro Crespí, i un altre militar, relataven aquest fenomen, assegurant Crespí que el radar «havia captat objectes volant a 540.000 km/h». Defensa no donà credibilitat a aquest incident tot i que efectivament existia un informe previ d’un controlador que el notificà el 19 de juny de 1975. Aquest expedient fou desclassificat el 1997.
Els expedients dels casos OVNI relacionats amb Sóller ja són públics
Comenta
Normes d'ús
Avís legal» El contingut dels comentaris és l'opinió dels usuaris o internautes, no de elsoller.cat
» No és permès escriure-hi comentaris contraris a les lleis, injuriosos, il·lícits o lesius a tercers
» elsoller.cat es reserva el dret d'eliminar qualsevol comentari inapropiat.
Recordi que vostè és responsable de tot allò que escriu i que es revelaran a les autoritats públiques competents i als tribunals les dades que siguin requerides legalment (nom, e-mail i IP del seu ordinador, com també informació accessible a través dels sistemes).