Setmanari d'informació local - 139 anys

«És crucial apropar el teatre a Sóller»

Des del 2015, Joan González (Es Castell, 1993) està al capdavant de l’associació cultural Arrel’ART. Una entitat que, amb l’objectiu d’impulsar les noves propostes artístiques i culturals de la Vall, organitza el Tast d’Arts Escèniques En Vi-u.

-Per posar en context, què és Arrel’ART? I què és el Tast d’Arts Escèniques?
-Arrel’ART és una associació cultural sense ànims de lucre, que neix per fomentar l’activitat escènica professional a la Vall. La nostra intenció és oferir oportunitats als joves del sector. I per això organitzam el Tast d’Arts Escèniques, que és un cicle en què, durant dos caps de setmana, programam diferents activitats de teatre, dansa, música…

-Quins són els grans reptes de donar forma a un projecte com aquest?
-Posar en marxa aquesta iniciativa és bastant complicat. Tenim la possibilitat d’utilitzar alguns espais públics i municipals que ens faciliten la gestió. Però el municipi no compta amb infraestructures dedicades per a les arts escèniques, així que sempre hem d’organitzar espectacles de petit format. Malgrat això, nosaltres trobam que és crucial apropar el teatre a Sóller.

-Considerau que a Sóller hi falten espais dedicats per acollir més propostes com la vostra? I en aquest mateix sentit, heu trobat a faltar un major suport institucional?
-Sí a tot. Necessitam un espai escènic en condicions per dur a terme propostes de qualitat. I no només pel públic, sinó també per les mateixes companyies d’arts escèniques, que acusen molt la falta d’espais. A Sóller, tots tenim clar que els esports requereixen certes instal·lacions per dur-se a terme. Però, en termes culturals, sempre anam per darrere en aquest sentit.


-En què es diferenciarà i en què s’assemblarà la VIII edició respecte de les 7 anteriors?
-Cada any conservam algunes activitats. Per exemple, continuarà existint el concert de música folk, que enguany realitzarà un referent en aquest àmbit com és Biel Majoral. A més, sempre mantenim el plat fort de la nostra iniciativa, la «Ruta Escènica». Però la vuitena edició també incorporarà novetats importants. Per primera vegada, acollirem un taller dels Castellers de Mallorca, en què es posaran en pràctica els fonaments per a la realització dels castells. I també introduirem un nou espectacle titulat «Glosadores de Rondalles», una obra itinerant que transcorrerà dins les instal·lacions de Can Prunera.

-La d’enguany és una edició que consolida el projecte del Tast d’Arts Escèniques. És així?
-Exacte. Vàrem començar oferint una obra de microteatre integrada al programa de festes de Sant Bartomeu. I, l’any següent, ja proposàrem diverses activitats escèniques més enllà de la representació. D’aquesta manera, a partir de la tercera edició ja plantejàvem un mínim de 6 activitats diferents, des d’obres teatrals fins a tallers pràctics o manualitats artístiques. I aquest projecte s’ha mantingut de manera sòlida fins al dia d’avui.

-Com convidarieu el públic a venir a les diferents propostes?
-Els diria que, tot i que a vegades algunes activitats es deixen en segon pla, Sóller és un poble molt potent en termes culturals. I a més, insistiria en el fet que és fonamental donar suport als joves creadors. Al cap i a la fi, el Tast d’Arts Escèniques és també una manera d’apropar l’art de les noves generacions a la gent.

-La proposta principal del vostre projecte és l’anomenada «Ruta Escènica». En què consisteix aquesta iniciativa i què s’hi trobarà el públic assistent?
-La «Ruta Escènica» és un recorregut itinerant que ofereix fins a 3 representacions al llarg de 3 localitzacions diferents. Una de les obres és la guanyadora del Vè Concurs de Textos Teatrals En Vi-u, la peça «Etna» de Mariona Hauf. Però també s’hi sumaran dues representacions més. Per una banda, un espectacle de dansa i acrobàcia titulat «Hahaha», de la Cia Xeixa. I, per l’altra, «Erevant», una obra amb un to més còmic amb què Pau Coya va ser finalista del Concurs de Textos Teatrals.

-Com heu viscut l’evolució d’Arrel’Art i del Tast d’Arts Ecèniques? Estau orgullosos de la vostra trajectòria, hi resta alguna espineta clavada...?
-Crec que la nostra proposta ha evolucionat correctament. Hem tingut alts i baixos, com tothom. Però en totes les edicions sempre hem comptat amb el suport del públic, que ha valorat molt positivament tota la feina que hi ha darrere de la iniciativa. Això sí, com a associació consideram que l’Ajuntament ens hauria de donar més suport per a la realització d’aquestes activitats. I no només pel que fa a les ajudes econòmiques, sinó també a nivell vital. En general, estic àmpliament satisfet amb la nostra trajectòria, però també pens que un projecte com aquest podria arribar a ser més gran i més profitós. De fet, fins i tot el públic ens ho ha transmès així.

-Com imaginau el futur de la vostra iniciativa? Hi haurà Arrel’ART per molts d’anys més?
-Esperem que sí. La nostra intenció és arribar a organitzar la desena edició del Tast. I, aleshores, ja valorarem l’evolució del nostre format i avaluarem l’estat de la qüestió. Al final, som poca gent a l’equip i feim moltes hores de treball que no es veuen. Però, amb suport institucional o sense, estam convençuts que aconseguirem aquest objectiu i continuarem amb aquesta proposta durant molts d’anys més.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.