Setmanari d'informació local - 139 anys

Els hidrats de carboni, la principal font energètica de l'home

Tots els éssers vius necessiten un continu aport d’energia per a poder viure. Aquesta energia s’utilitza per a compensar el cost dels processos vitals, com el manteniment de les funcions de l’organisme i l’activitat física.

Aquest “combustible” , en forma de calories, s’extreu de tres components bàsics de la matèria viva: hidrats de carboni (sucres o glúcids), lípids (greixos) i proteïnes. Dels tres, els hidrats de carboni són els més importants; ja que malgrat els tres elements bàsics aporten energia; per a una dieta equilibrada es recomana que el 50% o 60 % de l’energia diària provingui dels hidrats de carboni. La importància dels hidrats de carboni resideix en que són molt abundants i bons combustibles per a l'organisme

Existeixen tres grans grups d’hidrats de carboni: els monosacàrids, els disacàrids i els polisacàrids.

 

  • En el primer grup, els monosacàrids, el formen els hidrats de carboni més senzills: la glucosa o dextrosa ( present a les fruites i a la mel) , la fructosa ( que es troba a les fruites ) i la galactosa ( present a la llet) .

Aquests Hidrats de carboni es denominen senzills ja que no requereixen del procés de digestió i són absorbits directament per l’intestí passant al sistema circulatori.

  • Els disacàrids estan formats per dues unions de monosacàrids , i són els més abundants: sacarosa ( sucre comú) , maltosa( present a alguns cereals) i la lactosa ( llet) .

  • El darrer grup, està format pels sucres més complexes: glucògen ( present en aliments d’origen animal) , cel·lulosa ( fibra vegetal) i el midó ( cereals i verdures) .

 

Només els hidrats de carboni simples poden assimilar-se directament pel cos humà els altres han de ser hidrolitzats en hidrats de carboni simples, al llarg de la digestió.

Els hidrats de carboni aporten 4 calories per gram, i el més comú a les taules és la sacarosa , extreta de la arrel de la remolatxa sucrera ( beta vulgaris) o de la canya de sucre (Saccarum officinarum).

Si comparam els hidrats de carboni amb els altres elements bàsic veiem que les proteïnes també aporten 4 calories per gram i que els greixos aporten 8 calories per gram. Malgrat aquests darrers aportin més calories, aquestes són les darreres que usa el nostre cos, usant primer les dels altres dos elements i emmagatzemant els greixos en el nostre organisme. Per això es diu que les calories dels hidrats de carboni i de les proteïnes són de millor qualitat.

Els hidrats de carboni sofreixen alteracions en la boca amb la saliva i després amb l'àcid clorhídric del suc gàstric i en els intestins amb els ferments pancreàtics. Així són degradats fins que travessen la paret intestinal i penetren en la sang i són transportats fins al fetge.

El fetge és fonamental en el metabolisme dels hidrats de carboni , ja que regula la quantitat de sucre en la sang, emmagatzemant-lo en forma de glucògen  (glucosa)   La glucosa és transportada per la sang a totes les cèl·lules dels músculs servint com reserva d'energia.

Però perquè la glucosa sigui utilitzada i entri dins les cèl·lules ha d’haver una penetració a través de la membrana cel·lular, i això és possible quan existeix l'hormona insulina, si aquesta és insuficient no pot entrar en la cèl·lula amb el que la glucosa s’acumula en la sang ( hiperglucemia) i surt per l'orina ( glucosurina); falta glucosa per al metabolisme cel·lular i repercuteix greument en l'organisme. Diagnosticat això com a  diabetis.

 

Veient el consum d’hidrats de carboni arreu del Mon, obtenim una idea aproximada de les diferencies en el nivell de vida; ja que mentre a la majoria de països subdesenvolupats, els cereals i les patates aporten més del 80% de calories de la dieta; en el nostre Mon “desenvolupat” aquest aport energètic dels sucres , arriba just a un 30%, essent les calories dels greixos i la de les proteïnes , la base de la nostra alimentació. Tot just al contrari del que es recomanable.

Bona setmana i ens veiem d’aquí a 7 dies.Més nutrició i dietètica a : www.cuinant.com. Podeu enviar els vostres comentaris a parlemdecuina@hotmail.com

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per name, fa mes de 15 anys
comment6,
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente