El Consell de Mallorca ha anunciat aquesta setmana la seva intenció de comprar la Fàbrica Nova per tal de conservar-la i convertir-la en un Museu Tèxtil. Per fer-ho possible, el president de la institució insular, Llorenç Galmés, digué dilluns que reservava una partida de tres milions d’euros dels romanents per iniciar la seva adquisió. L’operació, però, es podria veure truncada ja que dos dies després es va conèixer la sentència del jutjat Contenciós administratiu número u de Palma que resol que l’Ajuntament de Sóller està obligat a expropiar l’immoble fabril.
En realitat, el futur de la Fàbrica Nova fa anys que està en litigi. El 2020 la propietat de la fàbrica presentà una demanda per la qual exigia al Consistori l’expropiació forçosa de l’edifici per raons urbanístiques atès que el solar està qualificat com equipament cultural dins el Pla General d’Ordenació Urbanística (PGOU). En aquell moment, l’Ajuntament desestimà la demanda al·legant que les raons urbanístiques de la declaració com a Bé d’Interès Cultural (BIC) recauen directament sobre el Consell i no al Consistori solleric i que, per tant, segons el seu parer, és la institució insular qui hauria d’adquirir l’immoble.
Ara, cinc anys després, el tribunal ha resolt amb una sentència contundent en que deixa clar que és l’Ajuntament de Sóller qui està legalment obligat a donar curs a l’expedient d’expropiació y dur-la a terme, una obligació que no es es veu alterada pel fet que la Fàbrica Nova estigui catalogada com a BIC. És més, després de conèixer el dictamen, la propietat demana a la Vila que s’executi la sentència mentre confien que l’Ajuntament convoqui el comitè d’experts per fixar un preu. Cal recordar que la propietat exigia 4,7 milions d’euros per l’immoble fa cinc anys, una quantitat que no es valora en aquesta sentència sinó que serà el comitè de tècnics qui posi un justi preu a la Fàbrica Nova, a més dels interessos que de demora, tal com va passar ja amb l’expropiació de l’Infante Lois.
Per la seva banda, des de l’Ajuntament el batle, Miquel Nadal, i la regidora de Cultura, Antònia Frau, anunciaren dimecres que recorreran la sentència dictada pel tribunal «conscients que el Consell la podrà comprar l’edifici i consolidar-lo amb els romanents», tal com s’anuncià fa dies. No obstant això, la institució insular primer en farà una taxació i després «vol negociar amb la propietat per adquirir l’immoble fabril segons el preu taxat», assegurà el batle.
Tot i això, des del Consistori reconegueren no haver-se posat en contacte encara amb els propietaris, però «esperam que la sentència no sigui un entrebanc i que la propietat estigui disposada a negociar perquè ara no hi poden fer res», comentaren.
De moment, Frau anuncià que el departament de Patrimoni del Consell està a punt d’entregar la tercera ordre d’execució als propietaris per apuntalar i consolidar la Fàbrica Nova. Aquest requeriment obliga la propietat a actuar d’urgència per evitar que l’edifici es continuï degradant més.
De fet, en anteriors actuacions, els propietaris havien protegit amb un tancament el solar, sobretot després de patir un incendi intencionat. També, se’ls va sol·licitar l’entrega d’un projecte de restauració de les cobertes per evitar el col·lapse dels murs. En aquest cas, l’Ajuntament també protegí amb tanques la circulació pel camí de Cas Jurat i assegurar el pas cap a la via pública. Ja el 2017 l’Ajuntament hagué d’acordonar la zona per l’alarma que generà alguns despreniments cap al carrer.
La compra
Un dels motius de l’anunci de compra de la Fàbrica Nova per part del Consell és protegir-lo i evitar la seva degradació. Tot i que les converses entre les dues parts no s’han iniciat, la institució insular, a petició de l’ajuntament, ha reservat una partida del romanent que incorporarà al pressupost de 2025 de tres milions d’euros per recuperar l’únic immoble que queda amb aquestes característiques a Mallorca.
Val a dir que el Consistori ha instat en diverses ocasions i amb el suport de tots els grups municipals l’adquisició de l’edifici fabril al Consell, de moment sense èxit, tot i que l’edifici fou municipal durant un temps i retornà als hereus per no haver complert amb l’obligació de rehabilitar l’edifici, una de les voluntats que havia deixat escrites al seu testament l’antiga propietària, Adela Oliver. En l’actualitat, pertany a 13 propietaris.
De fet, el Consell ja havia intentat adquirir-la a través de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS) sense èxit i ara intentarà, mitjançant la negociació, rescatar aquest edifici que encara conserva part de la maquinària al seu interior, estris i maquinàries procedents d’altres les fàbriques desaparegudes com La Solidez i Ca les Ànimes (Mayol S.A.). Aquesta maquinària, tant a l’estudi elaborat per la Unitat de patrimoni històric i industrial del Servei de Patrimoni Històric, com a la fitxa al catàleg de béns patrimonials de Sóller es considera que «ha de quedar vinculada a la Fàbrica Nova i, per tant, formaria un conjunt indivisible amb el conjunt edificat». Forma part dels cent millors elements del patrimoni industrial d’Espanya.
Almallutx i el teatre Defensora
El Consell també anuncià la compra de la finca d’Almallutx, a Escorca, per valor d’1,5 milions d’euros per protegir la seva conservació cultural i patrimonial del jaciment arqueològic. A més, Nadal confirmà que la institució insular també s’ha compromès a ajudar amb la rehabilitació del teatre Defensora, «tot i que el finançament queda per a més endavant, ja que necessitam tenim el projecte definitiu», explicà Nadal en roda de premsa dimecres.