Nou intent perquè el Consell compri la Fàbrica Nova. Mentre continua el procés d’expropiació forçosa als jutjats pel qual la propietat en demana 4,5 milions d’euros, l’Ajuntament plantejà dilluns davant el president de la institució insular, Llorenç Galmés, i la directora insular de Patrimoni, Maria Isabel Arnau, que el Consell compri l’immoble declarat Bé d’Interès Cultural (BIC) perquè passi a ser de titularitat pública.
La proposta es presentà durant una reunió a Palma en la qual acudiren el batle, Miquel Nadal, i les regidores Antònia Frau i Mar Castañer. Així, una de les solucions que es donà per aconseguir que l’immoble sigui públic és «arribar a un acord amb la propietat», comentaren fonts del Consell. De moment, la primera passa que s’ha acordat és que els tècnics municipals facin una nova valoració de l’immoble «actualitzant els preus i així poder convocar després una reunió amb els propietaris» i negociar de nou l’adquisició de la Fàbrica Nova.
De fet, des de la propietat asseguren que estarien disposats a obrir de nou les negociacions. «En realitat no hem tancat mai la porta a l’Ajuntament a pactar un preu», asseguren.
Una de les solucions per recuperar l’edifici i que es presentà durant aquesta reunió és el projecte que han elaborat Bel Colom; Aina Crespí i Antònia Crespí que du per nom «Ànima Tèxtil». La proposta, elaborada per aquestes tres dones cosidores, té per objectiu convertir la Fàbrica Nova en la seu de l’artesania de Tramuntana, una idea basada a recuperar «l’activitat vinculada a les teles de llista i les feines lligades a la manufactura». En aquest sentit, totes tres expressen la necessitat d’explicar el passat tèxtil de Sóller mitjançant un recorregut per l’edifici fabril que encara queda en peu, alhora que s’hi vol donar un nou ús perquè sigui un espai multidisciplinari que es converteixi en un museu per recordar el passat de l’activitat a les fàbriques, a més d’un espai educatiu i per a coworking. També volen que serveixi per promoure els artistes locals i sobretot «que s’hi pugui recuperar la fabricació de teles mitjançant els mostraris que encara es conserven», comentaren les tres. Com a joves creadores, «sentim que a Sóller hi ha un compromís social amb la indústria tèxtil i en la conservació del que aquesta ens ha deixat. Ara ens toca a nosaltres protegir i preservar tot el seu llegat», afirmà Aina Crespí.
Per difondre el projecte, les impulsores han elaborat un dossier que presentaren primer a l’Ajuntament i després al Consell amb la il·lusió «que en un futur es faci realitat, perquè Sóller continua essent un referent en elaborar vestits tradicionals de pagès», expliquen.
En aquest sentit, la regidora de Cultura, Antònia Frau va reconèixer que la Vila no pot assumir aquest projecte «però farem tot allò necessari per aconseguir recursos perquè sigui una realitat en un futur». Frau insistí en el fet que és una proposta social i que parteix íntegrament de Bel Colom, Aina Crespí i Antònia Crespí, «per això acudírem al Consell que ens explicà quines passes s’han de seguir per continuar endavant», afegí la regidora. Ànima Tèxtil sorgí de l’estima que tenen les tres emprenedores cap a la història tèxtil, les tradicions i l’artesania local «amb la idea de recuperar i preservar trets característics de la nostra identitat com a poble». De fet, totes tres apel·len a la relació que tenen la majoria de famílies solleriques amb les fàbriques tèxtils, una activitat que arribà a aglutinar 19 empreses que treballaven per elaborar teixits i de les quals només queda l’edifici declarat el 2018 com a BIC pel Consell i que es troba en un estat avançat de deteriorament.