La Comissió Insular de Patrimoni Històric del Consell ha descartat la proposta de declarar Bé d’Interès Cultural (BIC) o Bé catalogat el Jardí de Can Canals situat en un immoble de la Gran Via i el carrer de sa Mar. L’Associació per a la Revitalització de Centres Antics (ARCA) presentà fa un any a la institució insular un escrit sol·licitant la seva protecció i el reconeixement com a Jardí Històric d’aquest conjunt tancat per l’enreixat d’estil modernista. Si bé Patrimoni considera que es tracta d’un espai enjardinat «rellevant en context local», no és prou singular per proposar la seva inclusió en les categories establertes per la Llei 12/1998 de patrimoni històric de les Illes Balears.
No obstant això, la comissió remet la tasca de protecció a l’Ajuntament de Sóller, perquè sigui a través del catàleg de patrimoni que s’ampliï la fitxa actual de manera més detallada, «per tal que quedi garantida la conservació dels valors historicoartístics del jardí i així evitar la modificació del conjunt i la introducció de nous elements que el puguin desvirtuar». Per això, Patrimoni recomana ampliar la fitxa vigent del jardí. Val a dir que aquesta segona valoració estava inclosa dins el document que presentà ARCA també a l’Ajuntament amb l’objectiu de paralitzar les obres i llicències que afecten el conjunt enjardinat, un document que també incloïa la necessitat d’examinar l’arbrat que forma part del conjunt que té una extensió de 3.900 metres quadrats.
La reacció de l’entitat va ser fruit de la venda de l’immoble amb la conseqüent transformació en un complex hoteler que reduiria l’espai destinat a jardí, però que també afectava part de l’enreixat modernista. Tot i això, els tècnics del Consell visitaren el jardí i van concloure que l’espai té «valor com a part del conjunt del casal de Can Canals, de caràcter historicoartístic i ambiental en el marc del municipi de Sóller» a més de ser un dels testimonis de l’expansió urbana del municipi, «en un moment social i econòmic molt rellevant» que transformà aquest carrer en una via amb casals d’estil modernista. Per contra, segons es desprèn del document de valoració del bé, manquen dades exactes de qui va dissenyar els jardins o altres dades que puguin arribar a deduir qui n’és l’autor. Així mateix, segons la valoració tècnica, la font que decora els jardins «és gairebé idèntica al brollador existent a la plaça d’Orient d’Inca», per la qual cosa sospiten que s’hagués elaborat amb els «mateixos motlles, per tant, es tractaria d’elements seriats», expliquen.
Els informes situen la construcció del jardí entre els anys 1920 i 1930 a partir d’un estil neobarroc, tancat per una monumental reixa modernista instal·lada molt posteriorment a l’obertura del carrer cap al 1907. Tanmateix, el Pla General D’Ordenació Urbana vigent no protegeix una part del conjunt i el descriu com urbanitzable, una superfície que segons ARCA «posa en perill la coherència del jardí».