Seguint l’ordre d’execució dictada pel Consell, la propietat de la Fàbrica Nova ha començat els treballs per instal·lar unes bastides i assegurar així l’edifici declarat Bé d’Interès Cultura (BIC). Els operaris començaren ahir les tasques de neteja de la zona verda com a passa prèvia per apuntalar les façanes de l’immoble fabril. De moment, els treballs es concentren en netejar els afores i eliminar les restes de brutor i fullatge que ha crescut d’ençà que es va tancar l’entrada a l’edifici. Posteriorment, s’avaluarà de quina manera s’ha d’actuar com a passa prèvia a la col·locació de les bastides que en aquests moments «tenen la finalitat d’evitar que la Fàbrica Nova es degradi més», assegurà un dels propietaris.
Cal recordar que el Consell ha enviat ja en dues ocasions un requeriment als propietaris de l’edifici perquè prenguin mesures i actuïn d’urgència. En aquest document s’instava als posseïdors a subjectar l’immoble i actuar en la seva estructura per evitar que l’immoble es deterioràs més. També, se’ls va sol·licitar l’entrega d’un projecte de restauració de les cobertes tal com s’assenyalava a la primera ordre d’execució.
Després de l’incendi intencionat que patí una edificació annexa a la fàbrica al mes d’octubre de 2022, la propietat posà una reixa damunt el mur per impedir l’accés a l’interior i evitar així actes vandàlics. Després d’això, acceleraren l’actuació damunt la Fàbrica Nova i ara que ja tenen els permisos corresponents «col·locarem un bastiment perquè no es degradi més i repassarem la teulada, eliminant les teules que siguin perilloses i subjectarem el sostre», explicà un dels propietaris. L’objectiu és que les parets no col·lapsin del tot i sobretot assegurar el pas cap a la via pública, segons explicaren fonts municipals, ja que el 2017 l’Ajuntament hagué d’acordonar la zona per l’alarma que generà alguns despreniments que es detectaren cap al camí de Cas Jurat.
Tot i aquestes actuacions per preservar l’edifici, el procés d’expropiació no està paralitzat. El 2021, l’ajuntament sol·licitava al Consell que compràs l’edifici fabril per evitar l’expropiació forçosa que segueix als jutjats. Posteriorment, feu la mateixa petició al Govern, mitjançant el suport de totes les forces polítiques que formaven el Consistori. Malgrat els darrers intents, l’edifici continua a mans privades i amb un estat de conservació que empitjora dia a dia.
Història
L’edifici està inclòs dins els 100 elements que formen part del patrimoni industrial nacional. Es posà en funcionament el 1921 al lloc que abans havia ocupat la primitiva central termoelèctrica d’Eléctrica Sollerense. Arribà a tenir una capacitat per a 44 telers on hi treballaven 48 dones i 13 homes. S’hi confeccionaren teles per a camises, calçons i roba de cuina, però també per a vestir els soldats durant la Segona Guerra Mundial. El 1971, l’empresa s’acollí al pla de reestructuració tèxtil del Govern que impulsava la destrucció de telers. Aquell any tancà.