L’oliva de taula de la Vall ha sortit significativament beneficiada de les fortes pluges caigudes el passat cap de setmana a la Serra de Tramuntana. Fins aquesta data, i a causa de les elevades temperatures i de la manca de precipitacions registrades en els últims mesos, aquest fruit podia córrer el risc d’entrar en un estat de deshidratació. «Si no plou, els arbres cerquen aigua d’allà on poden, començant per les fulles i seguint per les olives, que es queden completament arrugades», advertí el president de la Cooperativa Agrícola de Sóller, Miquel Gual. I el mateix assenyalà al llarg de la setmana passada l’enginyera agrònoma Margalida Morey, en posar de manifest que les grans expectatives dipositades en aquesta collita quedaven subjectes a l’existència d’unes pròximes precipitacions.
Però ara, i tot i l’elevada intensitat de les tempestes, les bones sensacions per a l’esplet vinent s’han acabat de confirmar. «Com que no va fer calabruix i el vent tampoc no va arribar a afectar aquest fruit, el balanç d’aquestes pluges ha estat positiu», apuntà Miquel Gual. Una situació que, alhora que no ha causat desperfectes considerables a les oliveres de la localitat, «sí que ha ajudat a engreixar les olives», afirmà el president de la Cooperativa Agrícola. Tot plegat, com a conseqüència d’una aigua que, en paraules de Gual, també «ha reduït a zero el risc d’incendi al territori». D’aquesta manera, les optimistes previsions augurades des de la Cooperativa per a la present campanya d’oliva es mantenen a l’alça després de les abundants precipitacions. I, si al llarg de la temporada passada tan sols es varen recollir unes 20 tones d’aquest fruit, per al proper esplet l’entitat agrícola del municipi pronostica una collita d’entre 120 i 130 tones d’oliva de taula mallorquina. Uns números que suposarien un increment de pràcticament el 600% de la producció respecte de les quantitats assolides en la passada campanya. Per tant, segons aquestes previsions la futura collita recuperarà les seves dimensions després de 5 anys de males temporades, en què les xifres d’oliva de taula havien caigut en picat. A més, i en funció del que dicti la meteorologia, el proper esplet es podrà avançar fins a dues setmanes. «A finals desetembre ja podrem començar la recollida», assegurà Miquel Gual.