La campanya electoral arriba a la fi i els sis partits que es presenten a les eleccions municipals de diumenge 28 apuren el darrer dia per captar electors. En aquesta ocasió, un total de 9.703 sollerics i residents estrangers, un cens de 546 persones menys que les anteriors eleccions municipals, elegiran els 17 regidors que formaran part del Consistori els pròxims quatre anys. D’aquests, 410 són estrangers residents.
Quant a les eleccions autonòmiques la xifra és una mica inferior i són només 9.293 residents els convocats a triar el president del Govern i del Consell que governarà fins al 2027.
De les sis candidatures que es presenten a governar Sóller, el partit més votat d’ençà que se celebren eleccions municipals ha estat el Partit Popular. Aquesta formació ha guanyat els comicis a Sóller en vuit ocasions i ha obtingut un resultat que ha oscil·lat entre els 6 i 9 regidors. Tot i ser el més votat, aquest partit només ha obtingut la batlia tres legislatures, essent el 2011 quan governà amb la majoria absoluta aconseguida amb la candidatura de Carlos Simarro.
El PSOE, en canvi, guanyà per primera vegada les eleccions el 1983, tot i que als següents sufragis s’ha anat posicionant com a segona o tercera força. No obstant aquests resultats, els socialistes obtingueren la batlia durant tres legislatures. El 1995 i el 1999 amb un pacte amb el PSM i el 2007 amb Unió Mallorquina. Aquesta formació va governar Sóller durant les legislatures de 1983 i 1987, essent Isabel Alcover, la primera dona en ostentar el càrrec de batlessa durant la legislatura 1991-1995.
Val a dir que el PSM (actualment Més per Sóller) ha alternat la segona i la tercera força política amb els socialistes, assegurant-se la batlia durant els quatre anys el 2015, després d’aconseguir els millors resultats d’aquesta formació amb un total de 1.775 vots.
La legislatura que ara acaba va tenir 7 representants polítics als comicis de 2019. Sense Vox, hi ha clarament dos blocs. Per una banda, el PP, que presenta Miquel Nadal com a nou candidat i que pot sumar els vots que tengué Vox. Mentre que el nou partit, Seny i Sentit, amb Sebastià Aguiló es postula a tenir la clau per governar, que juntament amb el Proposta per les Illes (PI) de Jaume Bestard formarien el bloc de centredreta.
Els altres tres partits PSOE (representat per Jaume Mateu); Més per Sóller (Laura Celià) i Podemos (Cati Pizá) aspiren a repetir el pacte progressista de la legislatura de 2015, i que el 2019 els deixà a l’oposició en perdre un regidor cada formació.
Amb aquest escenari, la junta electoral ja té convocats a 54 membres titulars per estar a les meses electorals i el doble de persones suplents. Es tracta d’un total de 160 sollerics i solleriques que, juntament amb els cossos de seguretat vetllaran per al bon funcionament de la jornada electoral.
9.703 electors
Aquesta és la xifra de residents cridats a participar dels comicis municipals diumenge a Sóller, 546 menys que el 2019.
54 membres a les meses
Un total de 54 memebres titulars formaran part de les 18 meses i els 8 col·legis electorals.
6 candidatures
A les eleccions municipals es presenten 6 candidatures, una menys que les passades eleccions, en què foren 7.
9.293 votants al Parlament
Aquesta és la dada dels votants sollerics que podran decidir el vot al Parlament de les Balears.