Setmanari d'informació local - 139 anys

Memòria de Mallorca publica un cens amb 5.947 víctimes de processos judicials franquistes a les Balears

Memòria de Mallorca ha publicat un cens amb un total de 5.947 víctimes de processos judicials franquistes a les Balears.

En un comunicat, l'associació ha expressat aquest dimarts que es tracta de víctimes encausades arran del cop d'estat militar extretes d'expedients oberts per repressors, la majoria contra civils, des del juliol del 1936 fins a l'abril del 1939 i part del 1940.

Aquesta base de dades sorgeix del projecte de Memòria de Mallorca 'Totes les Causes', una iniciativa que consisteix a fotografiar tots els documents de cada causa, cronològicament, i catalogar-los relacionant el nom amb el número de causa, la descàrrega a l'ordinador del material extret i el fitxer en carpetes individualitzades de cadascuna de les causes trobades.

Amb tot el material extret es va crear l'arxiu 'Todas las Causas', que alberga en imatges un total de 294.332 documents, corresponents a 2.761 causes judicials del període que abasta des del juliol del 1936 fins a l'abril del 1939 i conté 4.653 noms de persones encausades per la repressió franquista a les Illes.

Des de llavors s'ha anat complementant el projecte amb el fotografiat de fitxes de l'any 1939, que no tenien amb anterioritat, i part del 1940, fitxes que també es troben al Jutjat Militar. Per tant, a les que tenien catalogades han afegit els noms de 1.294 víctimes més. Això suma un total de 5.947.

El material es va posar a disposició pública durant cinc anys (2011-2016) a través d'una pàgina web on, mitjançant un formulari, es podien sol·licitar les causes per noms i/o números d'expedient.

L'any 2020, aquest arxiu va ser cedit per l'Associació Memòria de Mallorca al Govern i fins al final de la legislatura passada el va gestionar la Direcció General de Memòria Democràtica. Actualment, amb la supressió de la direcció esmentada ha estat traslladat a l'Arxiu General.

La base de dades dels noms, segons ha afegit l'associació, es farà arribar tant al Govern com a l'Estat, amb la petició que siguin incorporats al procediment d'anul·lació de les seves causes i sentències.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.