Aquests dies s’ha fet públic que el Ministeri de Defensa espanyol va comunicar a finals de l’any passat a la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural la seva oposició a la incorporació de la finca de Rafeubetx, de propietat militar, al futur Parc Natural de Ponent.
El GOB recorda que a finals de la passada legislatura s’inicià el procediment per a la declaració d’un parc natural marítim i terrestre al litoral de Calvià i Andratx, totalitzant més de 7.300 hectàrees. Davant aquest escrit del Ministeri de Defensa, la Conselleria ha anunciat que arxivarà el procediment.
Per als ecologistes, «ni la propietat ni els usos militars són un obstacle insalvable per a la incorporació de finques de Defensa a espais naturals protegits. A les Balears tenim un exemple magnífic amb el Parc Nacional Marítim i Terrestre de l’Arxipèlag de Cabrera, que a més d’estar adscrit al Ministeri de Defensa manté un contingent militar de forma permanent. Altra instal·lació militar estratègicament molt més important és la base situada al cim del Puig Major, que forma part de l’espai natural protegit del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana. Igualment, Defensa és titular l’altres espais a la resta de l’Estat espanyol que també formen part de parcs naturals. La incorporació de la finca de Rafeubetx hauria de ser encara manco complicada, ja que la zona manté un ús militar de molt baixa intensitat».
Des del GOB hab¡n sol·licitat a la Conselleria que els faci arribar l’escrit del Ministeri de Defensa, ja que voldrien «conèixer de primera mà la seva argumentació en contra de la incorporació de Rafeubetx al futur parc natural». «Pensam que, si hi ha voluntat de dotar d’una figura de màxima protecció aquest espai, cal que la Conselleria impulsi un diàleg amb Defensa per tal d’arribar a un acord que permeti la incorporació de la zona al futur parc», remarquen.