El Centre Associat de la UNED Illes Balears commemora els centenaris de Ray Bradbury i Isaac Asimov, nascuts tots dos el 1920 i destacats creadors de fantasia científica, amb el curs 'Ciència-ficció: entre la ficció i la ciència. Visionaris i divulgadors'. El curs és durà a terme els pròxims 20 i 21 de novembre, únicament a distància, tant en directe com en diferit, i és podrà seguir des de qualsevol lloc.
El director del curs, Jesús Zamora Bonilla, serà el primer a intervenir sobre 'La ficció al servei de la ciència'. Zamora és degà de la Facultat de Filosofia, catedràtic de Lògica i Filosofia de la Ciència i director del postgrau en periodisme científic de la UNED.
La segona sessió anirà a càrrec de Teresa López Pellisa, ajudant doctora a la Universitat d’Alcalà i fins fa poc professora de la Universitat de les Illes Balears, que parlarà de la ciència-ficció des de la perspectiva de gènere. És editora d’Història de la ciència-ficció llatinoamericana i, juntament amb Remedios Zafra, de 'Ciberfeminismo: de VNS Mátrix a Laboria Cubonicks', membre del Consell Superior d’Investigacions Científiques i cap de redacció de Brumal, revista de recerca sobre el fantàstic.
Nicolás Moragues, investigador de la Universitat de les Illes Balears i fundador i secretari de la Societat Hispànica Jules Verne, intervindrà en torn a Ciència i ficció en Jules Verne. Finalment, Francesc M. Rotger, professor-tutor de UNED Illes Balears, periodista i coordinador del curs, és referirà a 'Cinema, literatura i ciència-ficció: bombers piròmans, androides i ovelles mecàniques'.
Aquest curs del Centre Associat de la UNED Illes Balears pretén explorar els relacions entre ficció i ciència: com la primera pot contribuir a la difusió dels troballes acadèmiques, i com al mateix temps és basa, amb més o menys fantasia, en aquests mateixos descobriments. A més, s’ha volgut aportar una mirada de gènere al programa.