El Parlament aprovà aquest passat dimarts el Projecte de Llei per a l'impuls de l'activitat econòmica i la simplificació administrativa per a «pal·liar» els efectes de la crisi de la COVID-19, que permetrà, entre altres mesures, ampliacions als hotels de les Illes de fins a un 10%.
Aquest projecte deriva del Decret llei 8/2020 que va ser aprovat el passat 13 de maig pel Govern i validat per la Cambra el 2 de juny. Es tracta d'una llei que, d'acord amb les estimacions del Govern, tendrà un impacte de 3.500 milions d'euros sobre l'economia de les Illes i mobilitzarà 31.000 llocs de treball.
«El seu principal objectiu és pal·liar els efectes de la crisi sanitària mitjançant la reducció dels tràmits, l'agilitació de l'activitat de les Administracions i l'efectivitat del dret dels ciutadans, les empreses i els professionals d'accedir a l'exercici de l'activitat econòmica d'una manera àgil i eficient».
Durant la seva validació en el Parlament, es va aprovar que la proposta fos tramitada com a Projecte de llei perquè els diferents partits presentessin esmenes al text. En total, s'han registrat 419 esmenes dels diferents grups: 40 de Cs, 57 del PI, 61 de Vox, 121 del PP, 36 del Grup Mixt-MÉS per Menorca i 104 per part del 'Pacte'.
En la sessió plenària s'han incorporat tres esmenes a la Llei, que se sumen a les 84 aprovades en ponència i comissió en els últims mesos de tramitació. Entre aquestes, s'han incorporat dos del PI-Proposta per les Illes, una d'elles sobre les instal·lacions d'autoconsum elèctric amb tecnologia de generació renovable en edificis en sòl rústic.
Així mateix, s'ha incorporat una esmena conjunta dels grups Mixt-MÉS per Menorca i PP, sobre les competències del Consell de Menorca sobre l'administració de Balears en relació al Museu de Menorca, la Biblioteca Pública i l'Arxiu Històric.
ACCEPTADES UN 35% DE LES ESMENES
Durant el debat del Projecte de llei, la diputada socialista Mercedes Garrido ha explicat que "el text s'ha millorat" i s'han acceptat un 35% de les esmenes presentades, encara que "no hi ha modificacions substancials".
De la llei d'impuls econòmic, la diputada ha valorat la declaració responsable "com un molt bon instrument d'agilitació administrativa i reactivació" i l'increment de les facultats inspectores en turisme per a lluitar amb més eines contra les activitats turístiques il·legals.
Respecte als hotels, la diputada ha ressaltat que "són les fàbriques" de les Illes, per la qual cosa cal ajudar-los a modernitzar-se. En aquest sentit, ha recordat que la redacció inicial preveia que es podrien ampliar fins a un 15% i que els *consells podien decidir baixar d'aquest 15%.
Amb la nova redacció, es permetrà ampliar de manera general fins a un 10% i els *consells en el cas de Formentera, Menorca i Eivissa, i el *Govern, en el cas de Mallorca, podran pujar fins a un 15% o baixar del 10% aquesta ampliació.
No obstant això, ha recordat que són obres per a adaptar els establiments a les restriccions sanitàries i per a millorar l'eficiència energètica, no per a un increment de places turístiques.
L'OPOSICIÓ CONSIDERA QUE LA LLEI "NO IMPULSARÀ RES"
Per part de l'oposició, durant el debat del Projecte de llei, el diputat de Ciutadans Jesús *Mendez ha assenyalat que es tracta de "un decret desolador" que "no va impulsar ni agilitar res".
*Mendez ha considerat que aquest no és el projecte adequat enfront de la crisi i ha indicat que "no determinarà la política de reactivació econòmica". "Posa a l'administració al servei de la pròpia administració", ha criticat.
En aquest sentit, el diputat del PI-*Proposta dels Illes Balears Josep Melià ha assegurat que aquesta llei "no impulsarà l'economia de manera decidida, només simplificarà les tramitacions per a l'administració i no per als particulars".
Així mateix, Melià ha explicat que "durant la tramitació parlamentària s'ha desvirtuat la petició de ser més eficients i eficaces" i ha lamentat que no s'han tingut compte les propostes del seu grup en relació la declaració responsable, la modernització turística i el canvi d'ús d'establiments hotelers obsolets.
Per part seva, la diputada de Vox-Actua Balears *Idoia Ribas ha considerat que el projecte de llei "continua el despropòsit de la seva redacció inicial" i ha destacat que "vulnera la Constitució espanyola en matèria de contractació administrativa".
Ribas ha insistit que es tracta d'un projecte de llei "potiner i discriminatori". "Estem obrint la porta a l'arbitrarietat del *Govern a l'hora de sancionar als ciutadans", ha assenyalat, alhora que ha afegit que la llei "ni incentiva l'activitat econòmica, ni simplifica la tasca administrativa".
Des del Grup Popular, el diputat Antoni Costa ha criticat "la falta de voluntat de consens" del *Govern respecte al decret. "Ni tenen ni han tingut la voluntat de pactar res amb el PP", ha assegurat.
Costa ha lamentat que de les 121 propostes presentades pel PP s'han aprovat només cinc i ha assenyalat que "no s'impulsarà res amb aquesta llei". A més, el diputat 'popular' ha indicat que la norma és "un projecte de política exclusivament d'esquerres".
D'altra banda, el diputat del Grup *Mixt-*MÉS *per Menorca Josep Castells ha lamentat que no hi hagi hagut un acord respecte a l'ampliació
dels hotels i ha ressaltat que "modernització" significa, entre altres aspectes més eficiència, més estalvi d'aigua o més consum de proximitat.
"Ens estem omplint la boca de reconstrucció en verd i quan tenim l'oportunitat de plasmar-ho en una norma continuem amb la construcció en grisa", ha criticat.
UNIDES PODEM I *MÉS RECONEIXEN LA SEVA INCOMODITAT AMB UNES CERTES MESURES
D'altra banda, el portaveu i diputat d'Unides Podemos, Alejandro López, ha explicat que amb la segona ona "ha quedat en evidència la necessitat de reactivar l'economia" i ha valorat la "millora" dels articles referits a la declaració responsable i als establiments hotelers.
No obstant això, López ha lamentat que no s'acceptés l'esmena relativa a la limitació temporal de l'augment d'edat de 12 anys a 15 anys perquè no computi la plaça turística i ha avisat que "pot convertir-se en un augment encobert de places". "Amb algunes qüestions no ens sentíem còmodes però hem estat pragmàtics", ha admès.
Així mateix, la diputada de *MÉS *per Mallorca Joana Aina *Campomar ha admès que el decret 8/2020 "contempla mesures polèmiques" per al seu grup. "Volem un sector turístic de qualitat amb sòls dignes sense augmentar les places", ha afegit.
*Campomar ha criticat les esmenes presentades per PP i Cs. "Creuen que si tenim els hotels buits, la solució és augmentar les places hoteleres?", ha preguntat a l'oposició.
Des d'Esquerra Unida de Balears, el diputat Pablo Jiménez, que forma part del Grup Unides Podemos, ha insistit que "no és un bon decret", encara que ha considerat que s'han reduït "els aspectes més negatius" de la declaració responsable o limitació d'obres en els establiments turístics.
Jiménez ha reiterat el compromís de la formació amb el *Govern, però ha criticat que la llei podria haver incidit més en qüestions com la transició energètica i protegir als col·lectius més vulnerables.
Aprovat el Projecte de Llei que preveu l'ampliació d'hotels de fins a un 10%
Comenta
Normes d'ús
Avís legal» El contingut dels comentaris és l'opinió dels usuaris o internautes, no de elsoller.cat
» No és permès escriure-hi comentaris contraris a les lleis, injuriosos, il·lícits o lesius a tercers
» elsoller.cat es reserva el dret d'eliminar qualsevol comentari inapropiat.
Recordi que vostè és responsable de tot allò que escriu i que es revelaran a les autoritats públiques competents i als tribunals les dades que siguin requerides legalment (nom, e-mail i IP del seu ordinador, com també informació accessible a través dels sistemes).