Aquest passat dijous, 22 d’agost, al Casal de Cultura Ses Cases Noves de Santanyí s’ha fet la presentació de la novel·la 'La santa' d’Antònia Vicens.
Es tracta de la reedició d’un text revisat per l’autora quasi quaranta anys després de la primera edició. Publicat ara per Adia Edicions.
En l’acte han intervingut la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Santanyí Ricarda Vicens, la poeta i escriptora Lucia Pietrelli, l’editor Pau Vadell i l’autora de la novel·la, Antònia Vivens.
Pau Vadell, en la seva intervenció ha agraït a l’Ajuntament de Santanyí l’acollida i suport que sempre han tengut aquestes trobades literàries cap als escriptors de Santanyí.
«Hem reeditat 'La santa'», ha dit, «perquè és una gran novel·la, és tot un luxe tornar a descobrir aquell desig de revolta i de llibertat que transiten per les pàgines d’aquest llibre».
Afegeix, Pau Vadell, que «el lector, es trobarà amb la mirada desconcertada i alhora sarcàstica d’una adolescent enmig d’un món ple d’obscenitat, de rancúnia i dolor quotidià on el temps i la vetla són per igual realitat i màgia».
Per la seva part, Lucia Pietrelli ha explicat les «bones sensacions» que li produí la primera lectura de la novel·la. Ara, en aquesta revisió l’ha tornada llegir i ha descobert «situacions i actituds dels personatges que en la primera lectura no me'n havia adonat». De les novel·les d’Antònia Vicens és 'La santa' la que més l’ha impactat: «celebrem per tant aquesta reedició, ja que el llibre ja no es podia trobar en el mercat» i ha afegit que «la novel·la és una barreja del que ens vol contar l’autora i de tot allò que el lector hi trobarà pel seu compte. Cada cop que rellegim el text hi trobam coses noves. És curiós veure com juga la narradora entre el seu món interior i l’exterior que es descriu en el llibre».
L’autora, Antònia Vicens, de forma magistral, com no ho pot fer algú altre que el propi autor, que ha parit la criatura: «sempre que escric una novel·la procur descriure el moment real de la situació, cerc mostrar al lector una sèrie de personatges que a mi no m’agraden gens».
Vicens ha explicat també que «les seqüències de 'La santa' estan ambientades en els anys cinquanta en un poble qualsevol de l’Estat espanyol, un poble costaner, on hi ha hagut una guerra i una postguerra, on hi ha una misèria moral i econòmica enorme, on la gent té una manca d’informació de la situació, on cerca sobreviure, on s’hi retrata una gent assetjada, sense sortida. La plaça de Santanyí, el carrer des Rafalet i carrer de Ses Pedreres són els llocs del patró i model que jo necessit per escriure, on hi ha l’univers de la meva infància.»
Per acabar l’acte, la regidora de Cultura Ricarda Vicens ha agraït la presència del nombrós públic per haver acompanyat Antònia Vicens en aquesta presentació de la seva novel·la.