Setmanari d'informació local - 139 anys

Els Tècnics Tributaris manifesten que Hisenda maltracta els contribuents amb la seva «obsessió digital»

29941

La desaparició de la declaració de la renda en paper és un exemple més de l’«obsessió digital» que des de fa anys manté l’Administració Tributària i que deixa «desemparats» milers de contribuents sense suficients coneixements o recursos tecnològics. Així ho veu l’Associació Professional de Tècnics Tributaris de Catalunya i Balears (APTTCB) que aquest dimarts ha analitzat, en roda de premsa, les novetats de la Campanya de la Renda 2018.

Joan Cortecans, president de l’APttCB, ha explicat que la desaparició del paper en les declaracions de Renda «deixen de banda tota una sèrie de contribuents que, bé per la seva edat o per manca de coneixements, no tenen la suficient formació tecnològica». Una de les novetats de la campanya de la renda d’enguany ha estat la supressió de la declaració en paper que els contribuents podien descarregar-se, sense confirmar, per a fer les comprovacions oportunes i portar-la al banc per a la seva presentació.

Segons Cortecans, la desaparició de la declaració en paper torna a posar de manifest l’«obsessió digital» d’Hisenda que obliga els contribuents a «seguir un ritme tecnològic per al qual pot no estar preparat o no disposar dels recursos suficients». Cortecans ha esmentat també, a mode d’exemple, els casos dels certificats digitals obligatoris per a comunitats de propietaris, associacions i comunitats de bens, entre d’altres. «Hisenda sembla oblidar que l’Administració ha d’estar al servei dels contribuents i no els contribuents al servei de l’Administració», ha sentenciat.

Els Tècnics Tributaris han lamentat que l’afany digitalitzador d’Hisenda està empenyent una part de la població amb dificultats tecnològiques cap a l’exclusió. «Es tracta del mateix afany que està promovent que la declaració de la renda es pugui presentar via mòbil, amb un sol clic, sense advertir del perill que això suposa si no hi ha una revisió prèvia».

En aquesta línia, Maribel Vicente, tresorera de l’APttCB, ha exposat que és important «conèixer què estem fent quan estem omplint i signant la nostra declaració de renda. Ens hem d’oblidar del ‘si Hisenda ho ha posat, estarà bé’ i mirar amb detall cada apartat de la declaració. La informació de què disposa Hisenda prové d'altres contribuents i, com tot, està sotmès a errors. Per tant, el consell primordial és revisar les dades fiscals i, si una cosa que no s'entén, cal informar-se. Acceptar el resultat de la declaració és fàcil i ràpid i, si surt a tornar, podem tenir la temptació de prémer ràpidament la tecla de confirmar esborrany».

Xavier Masdéu, vocal de la junta i responsable de Comunicació de l'APttCB, ha parlat, per la seva banda, sobre la tributació dels pisos de lloguer turístics i ha remarcat que Hisenda ja disposa de la informació de l’any 2018 facilitada pels operadors turístics, a través del model 179, sobre els lloguers. «Ara ja no queda cap dubte que el lloguer vacacional no passarà desapercebut per a Hisenda».

Fent esment a la problemàtica per a la deducció de l’habitatge habitual, Masdéu ha explicat que «en alguns casos hem detectat que Hisenda decideix no admetre la deducció de la hipoteca de l’habitatge habitual perquè considera que el propietari no hi viu. Per prendre aquesta decisió Hisenda es basa en uns consums energètics que considera baixos, i que estableix a partir d’uns criteris propis, desconeguts per la resta de mortals i que, per tant, nosaltres com a professionals tampoc coneixem, sense que puguem advertir els contribuents, i donar-los l’alerta: –Has de gastar tant de llum, si no pots tenir problemes amb Hisenda...».

I el mateix cas, però a la inversa, pot passar amb una propietat que no està llogada i que Hisenda consideri que hi ha rendes de lloguer ocultes, perquè els consums són superiors al que consideren normal per a una vivenda no llogada.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.