Un total de 605 aspirants a una de les 78 places de cos Superior a l'Administració General de la CAIB s'han presentat a la primera de les proves de les quals consta l'oposició. En total els examinands han estat el 76,6% dels inicialment inscrits per aquest cos.
Tal com ha explicat el Govern, les proves s'han realitzat aquest dissabte simultàniament al campus universitari de la UIB a Mallorca, i a les seves extensions universitàries de Menorca i Eivissa, a on s'hi han examinat 3 i 11 aspirants respectivament.
La consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera s'ha referit a «la importància del dia d'avui, un dia d'il·lusió i de nirvis pels opositors, però un dia important perquè milloram la qualitat de la funció pública». Els aspirants han hagut de superar un qüestionari tipus test, sobre preguntes de coneixement general sobre el temari proposat.
El sorteig del qüestionari s'ha celebrat una hora abans de l'inici de la prova, i s'ha fet a través de videoconferència amb connexió amb Eivissa i Menorca. El servei de reprografia de la UIB, seu de les proves, ha hagut de realitzar els plecs dels qüestionaris que immediatament s'han lliurat als opositors, per un total de 21.000 fulls fotocopiats. Un sistema que garanteix la confidencialitat i el secret sobre les preguntes que es plantegen als opositors.
Cladera ha destacat que «és necessari que puguem convocar oposicions regularment, i ja és hora que n'hi hagués, després de 10 anys des de les darreres que es van organitzar». Així, el total de places que es posen a l'abast dels opositors per aquesta convocatòria a serveis generals de la CAIB (395) recullen les places generades des de 2014 i fins a 2017, tant per el torn lliure (242 places) com per promoció interna (153 places).
Cladera ha considerat prioritari «estabilitzar plantilles i combatre la temporalitat a la funció pública perquè això contribueix a la millora del servei públic de l'Administració». Cladera s'ha referit al fet que el procés d'oposicions engegat contribuirà a rebaixar la incidència de la interinitat a la funció pública, tot i que considera «necessari» poder flexibilitzar més la taxa de reposició que limita el nombre de places que es poden convocar, sobretot en els serveis de l'Administració que no es consideren essencials segons la llei estatal d'estabilitat financera.