El Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Pollença inauguren un bust de Clara Hammerl realitzat per l'escultora Georgina Gamundí, a la plaça dels Seglars de Pollença, on l'homenatjada va viure i va desenvolupar el seu aspecte financer i pedagògic. Una iniciativa que forma part de la campanya de la direcció insular d'Igualtat, 'Mallorca té nom de dona'.
Amb les poques fotografies i de poca qualitat, la jove escultora pollencina Georgina Gamundí ha superat el repte de transmetre en una escultura, la fisonomia i personalitat d'una dona alta i de semblant seriós; de personalitat forta, amb una fermesa moral indiscutible, i amb un sentit impecable del deure, Clara Hammerl.
D'aquesta manera Gamundí descrivia als assistents de la inauguració, les dificultats i reptes de la feina feta, un bust realista, de característiques clàssiques. «Ha estat un honor com a escultora, dona i pollencina que m'hagin donat l'oportunitat de realitzar una escultura d'homenatge a una figura tan representativa i fins ara ignorada, com és Clara Hammerl».
A l'acte també hi han participat el vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado, la directora insular d'Igualtat Nina Parrón, el batle de Pollença, Miquel Àngel March i la directora de l'Institut Balear de la Dona, Rosa Cursach.
La campanya 'Mallorca té nom de dona', és una campanya que des de la direcció insular d'Igualtat, tracta de recuperar els noms i vides de tantes dones que han estat per Mallorca cabdals. Durant el 2017 Clara Hammerl n'ha estat la protagonista amb la presentació de la seva biografia feta per l'historiador Pere Salas, taules rodones sobre educació i dones emprenedores, un còmic sobre la seva vida i avui una escultura i un recorregut pels llocs que guarden una part del seu llegat.
Parrón ha explicat la necessitat de campanyes com aquesta: «La violència simbòlica que és fer que sigui natural que no existeixen dones suficientment importants com perquè mereixin que els seus noms s'exhibeixin en carrers, jardins, escultures, espais públics i tanmateix, sabem que sí que han existit». Cursach, en representació del Govern, ha felicitat el Consell de Mallorca per tal iniciativa i «mostrar-nos així les dones compromeses en deixar-nos un llegat a tota la societat mallorquina».
Un cop descobert el bust, el cor de Pollença ha entonat un parell de cançons que han donat pas al recorregut per tres llocs clau a la història de Clara Hammerl dins de Pollença, com són la seu central de Colonya, Caixa Pollença on el president de la Fundació Guillem Cifre de Colonya, Josep Cifre, ha destacat la saviesa d'una dona que va saber estar al costat del seu marit durant la creació d'aquesta entitat i la seva valentia i saber fer quan va haver de substituir-lo convertint-se en la primera dona al capdavant d'una entitat financera a tot l'Estat espanyol.
Posteriorment els assistents s'han dirigit a l'Escola de Música i antiga escola de Colonya, on l'historiador i biògraf Pere Salas ha fet una breu explicació de com aquest edifici construït per Hammerl fou el primer centre d'educació primària a tot l'estat que a més s'inspirava amb les directrius europees, molt més capdavanteres. La vicepresidenta de Caixa Colonya, Joana Colom ha volgut també fer memòria de la tasca financera de Hammerl amb una intervenció en alemany, origen de l'homenatjada, continuat per la intervenció de Francesca Palou "Paiaia" en nom del col·lectiu Aurora. La darrera parada ha estat al Casal Germanes dels Sagrats Cors, antiga casa pairal dels Cifre de Colonya, on la Sor Alícia ha recordat la valentia de Clara i la seva força.